top of page

ÇEVRECİ MİMARLIK MÜMKÜN

Günümüz iç mimarlık ve tasarımında çevresel koruma yaklaşımlarının gözetilmesi önem taşıyor. Peyzaj Yüksek Mimarı Dr. Öğretim Üyesi Beyza Çermikli, çevre dostu önlemler sayesinde insan sağlığı ve doğa açısından önemli kazanımların sağlanacağını vurguladı.


İstanbul Atlas Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı, Peyzaj Yüksek Mimarı Dr. Öğretim Üyesi Beyza Çermikli, çevrenin korunmasıyla ilgili  iç mimarlık alanında alınması gereken önlemlere ilişkin bilgi verdi. İç mimarlık ve tasarımda çevre dostu yaklaşımların önemine işaret eden Çermikli, “İç mimarlık ve çevre tasarımında çevresel koruma yaklaşımlarının benimsenmesi ve uygulanması, insan sağlığını olumlu etkilerken, yaşam ve mekan kalitesini de yükseltmektedir. Bu kapsamda; seçilen malzemeden atık yönetimine, enerji sistemlerinden peyzaj düzenlemelerine kadar geniş bir skalada iç mekan ve çevresine yönelik çevre dostu yaklaşımlar geliştirilmektedir” dedi.


Doğa dostu malzeme insan ve çevre sağlığını korur


Çevreyi gözeterek alınacak önlemler sayesinde insan sağlığının korunacağını belirten Çermikli, “İç mekan ve çevresinde geri dönüştürülebilir, düşük enerji tüketimi ile üretilmiş doğa dostu malzemeler kullanılması mekanların çevre üzerindeki olumsuz etkilerini azaltırken, toksik olmayan ve düşük uçucu organik bileşenler (VOC) içeren boyalar ve kaplamalar iç mekan hava kalitesini dolayısıyla insan sağlığını da koruyacaktır. Ayrıca ahşap, bambu, mantar gibi doğal ve hızlı yenilenebilir malzemelerin kullanımı da çevre koruma üzerinde etkin bir yaklaşımdır” diye konuştu.


Çermikli ayrıca iç mimarlık tasarımlarında enerji verimliliğinin gözetilmesi, su tasarrufu sağlayan armatürler ve sistemlerin kullanılması, akıllı bina otomasyon sistemlerinin kurulması, çevre tasarımında yeşil alanların artırılması, yeşil çatılar ve duvarlar gibi peyzaj çözümlerinin kullanılması gibi yöntemlerin de çevre açısından önem taşıdığını vurguladı.


Comments


bottom of page