top of page

10. MACSABAL SEMPOZYUMU, İLK GÜNÜN HEYECANIYLA…

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü tarafından 10.su düzenlenen Uluslararası Macsabal Odun Pişirimi Sempozyumu, pandemiye rağmen ilk günkü heyecanla ve bulaşı önlemek için kurallara uygun biçimde gerçekleştirildi.


Doç. Dr. MUTLU BAŞKAYA


Uluslararası Macsabal Odun Pişirimi Sempozyumu, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü tarafından, pandemiye rağmen ama pandemi koşullarına uygun olarak 23 Kasım- 2 Aralık 2021 tarihinde 10. kez gerçekleştirildi. Hacettepe Üniversitesi ev sahipliğinde, Kore Kültür Merkezi, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Refsan firmasının katkılarıyla, Koreli usta sanatçı Kim Yong Moon’un liderliği ve Mutlu Başkaya’nın koordinatörlüğünde gerçekleştirilen sempozyum, başladığı ilk günün heyecanını taşıyordu.

Kore, Türkiye, İspanya, Singapur, Peru, Ukrayna, Almanya, Hindistan, Avustralya, Tayland, Lübnan, İsrail, Arjantin’den katılan 40 sanatçının katıldığı çevrimiçi sergi, HÜ GSF Seramik Bölümü Öğrencisi Mustafa Anıl Diktepe’nin çevrimiçi yerleştirmesiyle hayata geçirildi. Bu sergiye Alberto Bustos, Alvin Tan Teck Heng, Ariane Coissieux, Aylin Alkan, Candan Dizdar Terwiel, Caner Yedikardeş, Catalina Vial, Deniz Onur Erman, Emre Feyzoğlu, Fatma Batukan Belge, Hüseyin Özçelik, İlhan Marasalı, Ivan Fizer, İmre Deniz Işıktaş, Jutta Winckler, Kaan Canduran, Kim Yong Moon, Lee Sul Hee, Madhur Sen, Mutlu Başkaya, Neville A. Salha, Dvorak Galik-Olesia, Ödül Işıtman, Özgür Yıldız, Park Young Hee, Paola Bertl, Pim Sudhikam, Reinhard Keitel, Sally Walk, Samar Mogharbel, Sayumporn Kasornsuwan, Sevinç Köseoğlu Ulubatlı, Shamai Sam Gibsh, Shin Dong Suk, Sonia Cespedes Rossel, Tetiana Zebelina, Veysel Özel, Vilma Villaverde, Vinod Daroz ve Yuriy Musatov katıldı.


Sempozyum etkinlikleri kapsamında uluslararası çevrimiçi serginin yanısıra Ankara’da, 25 Kasım- 25 Aralık 2020 tarihleri arasında GaleriM Sanat Galerisi’nde Uluslararası Macsabal İpek Yolu Sergisi düzenlendi. Bu sergideki eserler, on yıldır H.Ü. GSF Seramik Bölümü’ne Macsabal Sempozyumu için gelen sanatçıların eserlerinden ve bu sene sempozyuma davet edilen sanatçıların eserlerinden oluşuyordu. Bu sergiye katılan sanatçılar ise Arina Ailincai (Romanya), Aylin Alkan (Türkiye), Candan Dizdar Terwiel (Türkiye), Caner Yedikardeş (Türkiye), Deniz Onur Erman (Türkiye), Emre Feyzoğlu (Türkiye), Hosik Bank (Kore), Hüseyin Özçelik (Türkiye), İlhan Marasalı (Türkiye), İmre Deniz Işıktaş (Türkiye), İvan Fizer (Ukrayna), Kaan Canduran (Türkiye), Kim Yong Moon (Ankara), Mariann Ban (Macaristan), Mutlu Başkaya (Türkiye), Ödül Işıtman (Türkiye), Özgür Yıldız (Türkiye), Park Soon Kwan (Kore), Sara Ben Attia (Tunus), Sevinç Köseoğlu (Türkiye), Silvia Haber (Macaristan), Simcha Even-Chen (İsrail), Sungho Lee (Korea), Tetiana Zabelina (Ukrayna), Veysel Özel (Türkiye) ve Yuriy Musatov (Ukrayna) oldu.

On yıldır sanatçılar tarafından sempozyumda üretilen duvar panoları, Güzel Sanatlar Fakültesi’nin merdiven boşluklarındaki duvar yüzeylerine yerleştirilerek, sanatçıların yanlarında getirdikleri eserler ise üniversitenin sanat koleksiyonuna bağışlanarak daha da zenginleştirilmesi sağlanıyor. Bu seneki sempozyumda her sanatçının Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndeki hayvan figürlerinden esinlenerek ürettiği 40x40 cm. boyutundaki beşer pano, Ankara’da Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla kentin eşitli yerlerine monte edilecek.


Koreli Usta Sanatçı Kim Yong Moon’un 24 yıl önce Kore’de daha sonra Çin’de ve on yıl önce Türkiye’de başlattığı Macsabal Sempozyumu dünyada ve Türkiye’de birçok sanatçı ve organizasyona model oldu. Sempozyum’un başladığı 2011 yılından bu yana dünyaca ünlü sanatçıların yaptığı seramik heykellerin bir gün Ankara sokaklarında da yer alması inancıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin desteğini almak istiyoruz.


Ülkemizden ve dünyanın dört bir yanından davetli olarak gelen, sempozyumumuzda ürettikleri ve yanlarında getirdikleri eserleri ile gönülden katkıda bulunan sanatçılara ve eserlerin tanıtılıp sanatseverlerle buluşmasına katkı sağlayan Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü ve Dekanlığı’na, Ankara’daki Kore Kültür Merkezi’ne, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne yanımızda oldukları ve desteklerinden dolayı teşekkür ederiz. Ayrıca H.Ü. GSF Seramik Bölümü öğrencilerine, araştırma görevlilerine ve hocalarına teşekkür ederiz




Comments


bottom of page