İstanbul’daki Rahmi Koç Müzesi’nde Eylül ayında açılan “Dünya Bebekleri Sergisi”nde kilden kabaca şekillendirilmiş primitif figürinlerden Meissen gibi önemli porselen fabrikalarında üretilmiş kusursuz porselen bebeklere kadar çeşitli seramik bebekler de yer alıyor.
Oyuncak sanayisinin en önemli kilometre taşı olan bebeklerin Antik Çağ’dan günümüze kadar uzanan yolculuğuna ışık tutan “Dünya Bebekleri Sergisi” Haliç kıyısındaki Rahmi Koç Müzesi’nde açıldı. 18. yüzyılın ahşap bebeklerinden Anadolu’nun bez bebeklerine, Asya ve Afrika inanç bebeklerinden moda bebeklerine, hatta Uzakdoğu’nun ipek elbise festival bebeklerine kadar çok özel bir seçki müze ziyaretçilerini çocukluk günlerine taşıyor. Sergide 19. yüzyıldan kalma porselen bebekler önemli yer tutuyor. Porselen bebeklerin kalıplarıyla beraber sergilenmesi nasıl üretildiklerine dair ipuçları sunuyor. Sergide ayrıca Sadberk Hanım Müzesi koleksiyonuna ait Helenistik döneme tarihlenen pişmiş toprak figürinler de yer alıyor.
Oyuncak tarihçilerine göre Antik Çağ’daki, kilden kabaca şekillendirilmiş primitif insan figürlerinden 20’nci yüzyılın Meissen Fabrikaları’nda üretilmiş kusursuz porselen figürlere kadar insan formundaki her türlü figür ‘bebek’ oyuncak olarak nitelendiriliyor. Bebek kavramının tarih öncesinden bu yana kullanım amaçlarını anlatan, yüzyıllar içinde bebek sanayisinin geçirdiği büyük dönüşümü gözler önüne seren serginin ziyaretçileri için taşıdığı anlam ise müzenin kurucusu Rahmi Koç’un sözlerinde gizli: “Neticede hepimiz bir gün bebek olduk, sevildik ve o küçüklük safhasını yaşadık. Dolayısıyla ‘bebek’ deyip geçmemek lazım.”
Comments