Seramik sanatına en büyük katkıyı veren kent olan Eskişehir’de 2015 yılından beri sürdürülmekte olan Uluslararası Eskişehir Odunpazarı Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı iki yıl aradan sonra yeniden gerçekleştirildi.
Prof. Ayşegül TÜREDİ ÖZEN / Odunpazarı Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı Sanat Danışmanı
2015 yılından beridir sürdürülmekte olan Uluslararası Eskişehir Odunpazarı Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı’na iki yıl süren pandemi yasaklarıyla ara verilmişti. Bu yıl altıncısı gerçekleştirilen Çalıştay; Odunpazarı Belediye Başkanı Sayın Av. Kazım Kurt tarafından Odunpazarı Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapıldı. Çalıştay süresince asistanlar ve belediye personeli, Odunpazarı’nın Kanlıkavak Parkı, Emek Parkı (Kreş yanı) ve Sultandere Parkı’nda, seramik masaları kurdular. Halk seramik masalarında, hazırlanmış çamur karoları üzerine çizgisel dekorlar yaptı, çamur tornasında çamuru şekillendirme heyecanını yaşadı.
Çalıştay; 03 Ağustos’ta Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’ndeki açılış konuşmalarının ardından Odunpazarı Meydanı’nda sembolik ateş yakılarak başlatıldı. Çalıştaya her yıl yerli ve yabancı birçok seramik sanatçısı ve onur konuğu davet edilmektedir. Bu yılın Onur Konuğu Ankara Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Candan Dizdar Terwiel’di, “Hamiye Çolakoğlu Seramik Müzesi” konulu sunumunu gerçekleştirdi. 6. Uluslararası Eskişehir Odunpazarı Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı’na Atilla Cengiz Kılıç (İzmir), Azadeh Shooli (İran), Caner Yedikardeş (Ankara), Fikret Aydoğdu (Kütahya), Hadiye Güvenateş Kılıç (İzmir), Melisa Engineri (Ankara), Nabanita Sen, Alias Madhur Sen (Hindistan) ve Seyhan Yılmaz (Kastamonu) katıldılar.
Çalıştaya katılan sanatçılar bisküvi pişirimi yapılmış eserlerini çalıştay süresince sırlayıp farklı pişirim teknikleri ile şehrin ateşinde muhteşem sanat eserlerine dönüştürdüler. Tarihi Odunpazarı Meydanı’na çalıştayı izlemeye gelen konuklar; raku, sırsız raku, sagar, kağıt fırın, at kılı, bakır matı gibi birçok alternatif pişirim tekniğini izlediler. Alandaki tüm seramik fırınlarının sorumluluğunu Ankara’dan gelen seramik sanatçısı Sercan Filiz üstlendi.
Uluslararası Eskişehir Odunpazarı Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı ve Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi Sanat Danışmanlığı’nı üstlenerek Odunpazarı Belediyesi’ne destek oldum. 6. Uluslararası Eskişehir Odunpazarı Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı, 07 Ağustos’ta Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’nde açılan çalıştay sergisi ile son buldu.
Comments