top of page

ÖZGÜN BAŞLANGIÇLAR: KLASİĞE MODERN YORUMLAR

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Çini öğrencilerinin eserlerinden oluşan “Özgün Başlangıçlar” çini sergisi, üniversitenin Kandilli Yerleşkesi’nde açıldı.

Sergi, Geleneksel Türk Sanatları Bölümü öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Latife Aktan Özel’in 2011-2019 yılları arasındaki öğrencilerinin klasik örneklerden yola çıkarak hazırladığı özgün motifli yeni tasarımlarından oluşuyordu. 3-18 Mart arasında gösterilen sergide 26 mezun öğrencinin eğitim süreçleri boyunca meydana getirdiği yaklaşık 100 eser yer aldı.


Çini sanatçısı Latife Aktan Özel, “Eserlerimizin hepsi özgün ve tektir” diyor, “Hem kurguları hem de birçok motif yeni ve sıra dışıdır. Öğrencilerimiz öncelikle klasiği öğreniyor ve sindiriyor, sonrasında ufak dokunuşlarla özgün motifler ve kurgular ortaya çıkarıyor. Örneğin;

bardaktan lale, tavus kuşundan karanfil ve araba jantı, rögar kapağından penç oluşturdular. Kendilerine ait kurgu, form, motif ve kompozisyon uygulayarak kendilerini özel kılan çalışmalar ürettiler. Bölüm olarak bu çalışmaları bir araya getirmek ve sergilemek istedik.”

Latife Aktan Özel’in 2013 yılında öğrencileriyle birlikte geliştirdiği, çini sanatına yeni bir soluk getiren “katmanlı çini tekniği” ile üretilen eserler de sergide yer alıyor. Sıraltı tekniğine katkı olarak adlandırılabilecek bu teknikte karo ve evani üzerine uygun büyüklükteki motifler sır ile ayrılmaz şekilde monte ediliyor.


Türk çini sanatının geçmişten bu yana yenilik ve değişim arayışını sürdürdüğünü dile getiren Özel, “Çininin bir kökeni var. Buna sadık kalmalıyız. Ancak geçmişe baktığımızda durağanlık olmadığını da görüyoruz. Hep yenilik ve değişim arayışı var. Birçok uygulama çeşidi ve kural var; rumi, hurda, sarılma, dendanlı gibi. Önceleri renkli sır tekniği kullanılmış, bu teknik geliştirilerek günümüzde de çokça kullanılan sır altı tekniği uygulanmıştır. Yani klasik bilinmeden üstüne ekleme ve yenilik yapılamaz. Bu nedenle öğrencilerimize öncelikle kurallarıyla klasik motifler ve kurguları içeren bir eğitim uyguluyoruz. Aynı zamanda yeniliğe açığız. Farklı malzeme üzerinde çinilerimiz var, mesela kumaş zeminli eserlerimiz mevcut.” değerlendirmesinde bulundu.

Comments


bottom of page