ARTAnkara 6. Çağdaş Sanat Fuarı’nda yer alan Macsabal İpek Yolu Galerisi gerçekleştirdiği sergi, workshop ve interaktif performanslarla Kore’den Türkiye’ye uzanan çağdaş bir İpek Yolu rotası çizmeye katkıda bulundu.
DOÇ. DR. MUTLU BAŞKAYA
Atis Fuarcılık tarafından Ankara Ticaret Odası Congresium Kongre ve Sergi Sarayı’nda 11- 15 Mart tarihlerinde düzenlenen ARTAnkara 6. Çağdaş Sanat Fuarı’nda Macsabal İpek Yolu Galerisi olarak yer aldık. Bu kapsamda Kim Yong Moon ve benim liderliğimizde, sanatçı ve öğrencilerle bir uluslararası sergi, iki uluslararası workshop, iki uluslararası interaktif performans gerçekleştirdik. Veda/Farewell ve Sonuncu Yaprak/ The Last Leaf adlı seramik çalıştayı fuar alanında yapıldı. Daha önce iki kere benim tarafımdan İstanbul ve Baro’da gerçekleştirilen Veda/Farewell interaktif performansı, bu kez HÜ Ankara Devlet Konservatuvarı, Opera-Bale ve Tiyatro Bölüm Başkanı Doç. Selçuk Göldere ve Kim Yong Moon’un liderliğinde ve HÜ GSF Seramik Bölümü öğrencilerinin büyük katkısıyla gerçekleşti.
Kim Yong Moon seramik tornası başında Sergiye katılan sanatçılar
Bildiğiniz gibi İpek Yolu eskiden ticaret yoluna verilen isimdi ve Asya’nın en doğusunda kalan Çin’in Xian şehrinden başlayarak tüm Asya kıtasını ortadan böler, Ortadoğu ülkeleri ile Anadolu ve Mısır topraklarından geçerek Akdeniz’e ulaşır ve oradan da Avrupa’ya kadar uzanırdı. İpek, baharat ve porselen gibi ürünlerin en ilkel yöntemlerle taşındığı İpek Yolu, tarih boyunca kullanılan bir ticaret yolu olmakla birlikte, farklı fikirlerin, dinlerin ya da çeşitli kültürlerin birleştiği bir rota oluşturmuştur. Kültürlerarası iletişimin ticaret aracılığıyla başlaması açısından insanlık tarihinde çok önemli bir rotadır.
Günümüzde bu ticaret yolunun rotasını yeniden yorumlayarak, başlangıcı Çin’in Xian şehri yerine, Kore’nin başkenti Seul şehrinden başlayan, Türkiye’nin başkenti Ankara’ya kadar uzanan çağdaş bir İpek Yolu rotası çizmek istedik. Bu kez kültürlerarası iletişimi ticaret yerine sanat sağlamaktadır. Yine ticari bir ortamda yani sanat fuarında eserler sergilendi ama vurgulanmak istenen sanatın kurduğu uluslararası iletişim ve birliktelikti. 2005’den günümüze Çin’in Zibo şehrinde Kim Yong Moon tarafından gerçekleştirilen Macsabal Sempozyumu’nun adı Macsabal İpek Yolu Sempozyumu’dur. Dokuz yıldır Ankara’da Hacettepe Üniversitesi’nin ve Kore Kültür Merkezi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen Macsabal Sempozyumu sayesinde Ankara, Türk ve yabancı sanatçıların buluşma noktası olmuştur. Bu kez, Macsabal sanatçılarını, farklı bir sanat ortamı olan ARTAnkara 6. Çağdaş Sanat Fuarı’nda Macsabal İpek Yolu Galerisi’nin sergisinde buluşturarak kültürler arası iletişimi, sanat aracılığıyla gerçekleştirmek istedik.
Selçuk Göldere ve Mutlu Başkaya
Macsabal İpekyolu Galerisi’nde açtığımız uluslararası plastik sanatlar sergisine Türkiye ve Kore’nin yanısıra Peru, Fransa, Ukrayna gibi dünyanın çeşitli ülkelerinden sanatçılar katıldı. Şerife Barıç, Marianne Barton, Mutlu Başkaya, Mariagrazzia Bassino, Lee Cheong Cho, Andrea Corpancho, Deniz Onur Erman, Kiara Hayashida, Igor Letinsky, Mathilde Maitre, Kim Yong Moon, Mafe Perez Tavolara, Sonia Cespedes Rossel, Iliana Scheggia, Sevinç Köseoğlu Ulubatlı ve Caner Yedikardeş fuarda bizimle birlikteydiler. Tüm sanatçı dostlarımıza bu sergiye katılımları için teşekkür ediyor ve Ankara’dan güzel anılarla ayrıldıklarını düşünüyoruz.
Comments