TÜRKİYE’DE SERAMİK EĞİTİMİ SSEDD KONFERANSI’NDA KONUŞULDU
- 13 May
- 3 dakikada okunur
6. Seramik Sanatı Eğitimi Konferansı, Seramik Sanatı Eğitimi ve Değişimi Derneği (SSEDD) ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü iş birliğiyle düzenlendi. Konferansta, Türkiye’de seramik eğitiminin başlangıcı ve bugünü, seramik eğitimi ve sektör ilişkisi gibi konular tüm yönleriyle masaya yatırıldı.
DOÇ. M. CANDAN GÜNGÖR

SSEDD’nin bu yıl 6.sını gerçekleştirdiği Seramik Sanatı Eğitimi Konferansı kapsamında, “Seramiğe Katkı Sağlayanlar Töreni”, dört oturum, beş çalıştay ve üç ayrı sergi açılışı yapıldı. Etkinliklere başta SSEDD Başkanı Prof. Zehra Çobanlı ve yönetim kurulu üyeleri olmak üzere, davetliler, sanatçılar, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.
Açılış töreninin ardından Prof. Sevim Çizer’in oturum başkanı olduğu ve üniversite-sanayi iş birliğinin tüm yönleriyle konuşulduğu “Seramik Eğitimi ve Sektör İlişkisi” konulu panel gerçekleşti. Panele; Emin Yüce (Keramika Genel Müdürü- Kütahya Ticaret ve Sanayii Odası Yönetim Kurulu Üyesi), Gökhan Karaaslan (Refsan), Mustafa Kıratlı (Altın Çini), Sabit Acar (Çini Koop), Sadık Erilbaylı (Çiniciler Odası Başkanı), Sedat Aşan (Aşanlar Seramik A.Ş.), Farika Porselen Temsilcisi (Farika Porselen) katıldılar.

Kütahya çini üretimi
Konferansın ikinci oturumu Doç. M. Candan Güngör başkanlığında yapılan “Kütahya Çiniciliği” idi. Kütahya’da çiniciliğin tarihi ve günümüzdeki durumuyla ilgili olarak tüm konuların ele alındığı oturuma; Öğr. Gör. Mehmet Koçer (Emekli Akademisyen/ Çini Sanatçısı), Prof. Dr. Nureddin Gülaçtı (Kütahya Dumlupınar Üniversitesi GSF Seramik ve Cam Bölümü Başkanı), Prof. Dr. Şerife Cengiz (İstanbul Aydın Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi), Yavuz Selim Güler (Pera Müzesi) katıldılar.

Üçüncü oturum Prof. Zehra Çobanlı başkanlığında yapıldı. Türkiye’de seramik eğitiminin başlangıcı ve bugünkü durumuyla geniş kapsamda ele alınan konunun konuşmacıları; Prof. Beril Anılanmert (Seramik Sanatçısı, Emekli Öğr. Üyesi), Doç. Vedat Kacar (Dokuz Eylül Üniversitesi GSF Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Eski Çini Onarımları Anasanat Dalı), Prof. Seyhan Yılmaz (Kastamonu Üniversitesi GSF Seramik ve Cam Bölümü Başkanı) idi.
Türkiye'de seramik eğitimi
“Türkiye’de Seramik Eğitimi” başlıklı panelde ise bu konuyla ilgili güncel bilgiler paylaşıldı. Oturum başkanlığını Prof. Burcu Öztürk Karabey’in üstlendiği panele; Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gül Çetin (Kütahya Dumlupınar Üniversitesi GSF Seramik ve Cam Bölümü), Doç. Betül Aytepe Serinsu (Nevşehir Üniversitesi GSF Seramik ve Cam Bölümü), Prof. Hasan Başkırkan, (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi GSF Seramik ve Cam Bölümü, Dekan Yardımcısı), Doç. Kamuran Özlem Sarnıç, (Akdeniz Üniversitesi GSF Seramik Bölümü), Prof. Yeşim Zümrüt, (Çanakkale 18 Mart Üniversitesi GSF Seramik ve Cam Bölümü) konuşmacı olarak katıldılar.
“Mezun Öğrenci Profili” başlıklı son oturumun başkanlığını Prof. Dr. Nureddin Gülaçtı gerçekleştirdi. Mezun öğrencilerin seramik eğitimi ile ilgili tüm sorunlarının ve önerilerinin konuşulduğu oturuma; Ali Can Ayma, Harun Kereci, Rana Gül katıldılar.
6. Seramik Sanatı Eğitimi Konferansı kapsamında eş zamanlı olarak açılan sergiler; Sırça Sergisi, Çini Sergisi, Mezuniyet Projeleri Sergisi idi. Üç ayrı salonda düzenlenen sergilere Türkiye’nin çeşitli illerinden ve eğitim kurumlarından sanatçılar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Davetli sanatçılar
Konferansın bir bölümü de davetli sanatçı sunumlarına ve çalıştaylara ayrılmıştı. Bu kapsamda sanatçılar kendi üretim tekniklerini izleyenlerle paylaşma olanağı buldular; Doç. Elize Au (ABD, North Texas Üniversitesi Öğretim Üyesi) kalıba döküm ile eserlerini gerçekleştirme sürecini, Dr. Öğr. Üyesi Canan Güneş (Kütahya Dumlupınar Üniversitesi GSF Seramik ve Cam Bölümü), Ali Buskar, Celal Uslu, Mehmet Yıldırım, Taner Zabun tornada şekillendirme tekniklerini, Doç. Emre Can, (Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Seramik ve Cam Bölümü) Seramik Üretim Sürecinde Üç Boyutlu Yazıcıların Kullanımı’nı, Doç İsmet Yüksel (Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, GSF Seramik ve Cam Bölümü) CNC ile modelleme sürecini, Doç. Oya Aşan Yüksel, (Kütahya Dumlupınar Üniversitesi GSF Seramik ve Cam Bölümü) Fotokopi Baskı Tekniği’ni, Doç. Leyla Kubat, (Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü) Astar Akıtma ve Puar ile Sıraltı Bezemeler çalıştayını, Yıldız Söğüt ve Mustafa Dumanlar Çini Atölye Çalışması’nı, Öğr. Gör. Gökhan Akça, (Kütahya Dumlupınar Üniversitesi GSF Seramik ve Cam Bölümü) Rölyef Modelleme Tekniği çalıştaylarını gerçekleştirdiler.
Son gün fabrika gezilerinin yapıldığı 6. Seramik Sanatı Eğitimi Konferansı kapsamında sunulan bildirilerin özet kitabı dijital olarak yayınlandı.
Bilindiği gibi Seramik Sanatı Eğitimi ve Değişimi Derneği 2013 yılında Eskişehir’de kurulmuş, sırasıyla Bilecik, Çanakkale, Bolu, İzmir, Antalya ve son olarak Kütahya’da etkinliklerini gerçekleştirmiştir. Dernek, 2026 yılında farklı illerde düzenleyeceği etkinliklerle faaliyetlerini sürdürmeye devam edecektir.








Yorumlar