top of page

TASARIM VE UNICERA, İHRACATA GÜÇ KATIYOR


Değerli Okurlarımız,


Tüm Dünya 2022 yılını birçok sektörde değişim ve dönüşümü zorunlu kılan sert gelişmelerle karşıladı. Covid sonrası yeni dönem adaptasyonu yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşı da maalesef dolaylı olarak sektörümüzü ve üretimimizi etkilemiş durumda.


Enerjide artan maliyetler, doğalgaz fiyatlarındaki artış ve hammadde tedarik sıkıntısı sektörümüzü çok olumsuz bir şekilde etkiledi. Tüm bu zorluklara rağmen seramik sektörü 2022 yılında geçen seneye oranla % 22,5 büyümeyi başarmıştır. Türkiye Seramik Federasyonu desteğiyle ekonomistler tarafından hazırlanan ‘Türkiye İhracat Katkı Endeksi’nin 2022 yılı ilk yarı sonuçları açıklandı. Endekse göre inşaat seramikleri; 22,89 ihracat katkı oranıyla yılın ilk yarısını zirvede tamamladı ve 732 milyon dolar katkı sağladı.


Sektörümüz ve ülkemiz için önemli olan UNICERA Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı 07-11 Kasım 2022 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açacak. Katma değerimize büyük katkıları olan bir sektörde sahibi olduğumuz, seramik sektörünü tek çatı altında buluşturan, yerli ve yabancı katılımcılar tarafından 1.200’ün üzerinde markanın yenilikçi ürünlerinin tanıtılacağı bu fuara önemli sayıda yerli ve yabancı ziyaretçi beklenmektedir. Sektörümüzün gelişimi açısından önemli iş bağlantılarının kurulması, hedeflenen ziyaretçi katılımının sağlanması, alım heyetlerinin oluşması hedefleriyle ülkemize yakışır bir fuar olacağını düşünüyoruz.


Yarattıkları katma değer açısından Türkiye’nin en önemli sanayi kolları arasında yer alan seramik, cam ve çimento sektörlerinin başarısında tasarımın önemi çok büyüktür. Bu üç sektörümüz üretim ve tasarımdaki gücümüz sayesinde ülkemizin katma değeri yüksek ihracatına büyük katkı sunmaktadır. Türk tasarımları hepimiz için övünç kaynağı olurken, geçmiş yıllarda ihracat gerçekleştiremediğimiz ülkelerde dahi pazar payımızın artmasını sağlamaktadır.


İki binin üzerinde üyesi bulunan, tek ve koordinatör ihracatçı birliği olarak, tasarımlarımızı geleceğe ve dünyaya özgün bir kimlikle açma stratejimiz doğrultusunda düzenlediğimiz XONE Design ile bu gücümüzü bir kez daha göstermiş bulunuyoruz.


Binlerce yıllık seramik geleneğini yaşatan ülkemizde çağdaş seramik sanatının diğer sanat disiplinleri arasındaki ayrıcalıklı yerini vurgulamak amacıyla düzenlenen Uluslararası Seramik Bienali 20 Ekim- 22 Kasım 2022 tarihleri arasında Bursa’da gerçekleştirilecektir. Türk Seramik Derneği (TSD) tarafından düzenlenen Bienal kapsamında TSF'nin çok değerli seramik koleksiyonu da "Zamanın İzinde" başlığıyla katılımcılarla buluşacaktır.


Kıymetli Okurlarımız;


Sektörümüze verdiğiniz destek ve güven sayesinde bugünlere geldik. Ülke ekonomisine katma değer sağladık ve sağlamaya her daim devam edeceğiz. Bu vesileyle en içten duygular ile teşekkür eder, paydaşlarımız ile yüz yüze buluşacağımız ve sektörümüzün gelişimine katkıda bulunacağımız gelecek günlerde görüşmeyi canı gönülden dilerim.


bottom of page