top of page

UNESCO'YA DÜNYA SERAMİK KÜLTÜR GÜNÜ ÇAĞRISI

Uluslararası Seramik Akademisi Konseyi eski üyesi ve Çin Temsilcisi Guangzhen Zhou, bundan beş yıl önce Dünya Seramik Kültür Günü için UNESCO Pekin Forumu’nda bir teklif sunmuştu. Teklifin beşinci yıldönümünde aşağıdaki yazıyı kaleme aldı.

UNESCO-NGO İrtibat Komitesi Başkan Yardımcısı Guangzen Zhou, TSD Yönetim Kurulu üyeleri Mutlu

Patrick Gallaud ve Guangzhen Zhou 29 Temmuz Başkaya ve Fatma Batukan Belge ile SSM'deki Ai Weiwei

2015’teki Yazlık Saray ziyaretinde. sergisinde.



GUANGZHEN ZHOU, IAC Konseyi eski Üyesi- Çin Temsilcisi (2014-2020)


28 Temmuz 2015 tarihinde, Uluslararası Seramik Akademisi (IAC) eski Başkanı Jacques Kaufmann ve UNESCO-NGO IAC İrtibat ve Başkan Yardımcısı Stephanie Hadida tarafından UNESCO-NGO Pekin Forumu’na katılmak üzere gönderildim. UNESCO-NGO İrtibat Komitesi Başkan Vekili Sayın Patrick Gallaud tarafından teşvik edilerek Pekin Forumu’nda sıcak alkış alan farklı ülkelerden 300'den fazla temsilciye Dünya Seramik Kültür Günü (WCCD) girişimini önerdim ve sıcak bir alkış aldım. O zamandan beri, WCCD teklifi 2016 ve 2019'da IAC Konseyi tarafından iki kez onaylandı ve birçok ülkede seramik kültür topluluğunun desteğini aldı. UNESCO'nun Paris Genel Merkezi aracılığıyla, "Dünya Seramik Kültür Günü" gibi projelerin birkaç devlet tarafından imzalanması ve başvuru materyallerinin UNESCO Kültürel Bölümler’e sunulması gerektiğini anlıyoruz. WCCD, birkaç grup tarafından düzenlenen veya birkaç ülke tarafından kutlanan bir proje olmamalıdır. WCDD’nin eksiksiz bir "etkinlik kılavuzu" na ihtiyacı yoktur. WCCD her ulusa, her bölgeye aittir; milliyet, ırk, ten rengi, dil veya dini inançlar ne olursa olsun, geleneksel çömlekçilerden çağdaş seramik sanatçılarına kadar seramikle ilgili her profesyonel veya meraklı bu festivali kutlama ve tarihi seramik üretim merkezlerinden internet sinyalleri olmayan uzak köylere kadar kendi kültürlerini kendi yollarıyla paylaşma hakkına sahiptir. Dünya Seramik Kültür Günü projesinin her türlü zorluğun üstesinden gelebileceğini, UNESCO'nun mümkün olduğunca erken onaylayabileceğini ve dünya seramik camiasında on milyonlarca insan için bir festival haline gelip nesilden nesile aktarılabileceğini umuyoruz.


Not: Dünya Seramik Kültür Günü (WCCD), küresel seramik kültür topluluğuna aittir. Her zaman devam eden bir proje olacak ve asla tam bir versiyon olmayacak. Kim olursanız olun ve nerede olursanız olun, katılımınızı, paylaşımınızı ve katkınızı bekliyoruz. Lütfen iletişime geçin: zguangzhen@gmail.com

bottom of page