top of page

YAŞAM KORİDORU- GÖÇ


6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma yol açan Kahramanmaraş merkezli deprem, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü öğrencilerinin çalışmalarına yansıdı. Genç sanatçı adaylarının yapıtları ArtAnkara Fuarı’nda “Yaşam Koridoru-Göç” başlıklı bir sergide yer aldı.


Doç. MUTLU BAŞKAYA


Türkiye’nin Güneydoğusunda 6 Şubat 2023 tarihinde önce 04:17 gibi çok erken bir saatte meydana gelen 7.8 şiddetindeki deprem ile ardından saat 13:24’te meydana gelen 7.6 şiddetindeki deprem bir çok insanımızı kaybetmemize neden oldu. Deprem bölgelerini dünyada ve Türkiye’de şanssız bölgeler olarak nitelendirebiliriz. Ancak bilimin ışığında bu bölgeleri yaşanır kılmak da bizim elimizdedir. Örneğin Japonya, depremi en sıklıkla ve şiddetle yaşayan ülkelerin başında gelmesine rağmen insan kaybı çok az olmaktadır. Bunun nedeni yapıların deprem koşullarına uygun inşa edilmesidir. Bizim de ülke olarak yaşadığımız bu acıları unutmadan, ileriye dönük kentleşmeleri sadece uzman kişilerin eline bırakarak planlamamız gerekmektedir. Aksi halde bu deprem bölgelerinden göçlerin başlaması kaçınılmazdır.

Sinem Karakaya Ayşenur Yaşar Göksu Güvendik Gamze Nur Karaköse


Dünyada deprem, savaş gibi benzer her türlü felaketin sonunda göçler meydana gelmektedir. Bu durum neden sonuç ilişkisi gibidir. Zonguldaklı madencilerimizin “domuzdamı” adını verdikleri teknikle oluşturdukları yaşam koridoru, insanlarımızın güvenli alana geçişlerine olanak tanır. Göç için çıkılan yolla benzerlik kurabiliriz; ancak domuz damı tekniğiyle oluşturulan yaşam koridoru, yaşamla bağ kurmak için tek yoldur ve kurtarıcıya ihtiyaç vardır. Göçte ise insan, tercihine göre yaşamla bağını kendi istediği gibi kurar. Yaşam koridorunu oluşturan birçok Türk ve yabancı kurtarma ekipleri sayesinde önce mucize saatlerini sonra mucize günlerini yaşadık. Hepsine insanlık adına minnettarız.

Rabia Ekinci Aleyna Yılmaz Gamze Ciğeroğlu


Yaşadığımız bu dramın yarattığı kaosu; Hacettepe Üniversitesi GSF Seramik ve Cam Bölümü’ndeki bir grup öğrenciyle beyin fırtınası yöntemiyle ele aldık. Biz sanatçıların ve sanat öğrencilerinin “yaşam koridoru” ise sanat ile kurduğumuz bağdır. Bu sergide öğrencilerimizin aynı temayla farklı düşüncelerle ürettikleri eserleri yer aldı.


Comments


bottom of page