top of page

100 YILLIK MÜZE ANADOLU UYGARLIKLARINDAN İZLERLE TAÇLANDI

1921 yılında açılan Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin 100. Yıldönümü kapsamında düzenlenen etkinliklerden olan “Anadolu Uygarlıklarından İzler Sergisi” Nisan ayında izleyici ile buluştu. Sergide, çok sayıda seramik sanatçısının yapıtları yer aldı.


İLHAN MARASALI

İki Osmanlı Dönemi yapısı olan Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Han’ın, Atatürk’ün emri ile birleştirilerek 1921 yılında Anadolu Medeniyetleri Müzesi olarak hizmete girmesinin üzerinden bir asır geçmesi nedeniyle T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı bazı kültürel etkinlikler düzenlemekte. Bu etkinliklerden biri olan “Anadolu Uygarlıklarından İzler Sergisi” 06 – 20 Nisan 2021 tarihinde Anadolu Medeniyetleri Müzesi Taş Eserler Salonunda izleyici ile buluştu.


Sergi Küratörlüğünü Siret Uyanık’ın, Proje Yürütücülüğünü ise GaleriM Sanat Galerisi yöneticisi Meral Öztürk’ün yaptığı, Anadolu Uygarlıklarından İzler Sergisi’nde davetli 56 sanatçının resim, seramik ve heykel alanında Anadolu kaynaklarından aldıkları ilhamla ürettikleri eserler sergilendi. Bu anlamlı sergiye davet edilen seramik sanatçıları Atilla Cengiz Kılıç, Ayşegül Türedi Özen, Beril Anılanmert, Bingül Başarır, Bilgehan Uzuner, Burcu Öztürk Karabey, Candan Dizdar Terwiel, Elif Aydoğdu Ağatekin, T. Emre Feyzoğlu, Enver Güner, Hasan Şahbaz, Hikmet Serdar Mutlu, İlhan Marasalı, Kemal Uludağ, Mehmet Tüzüm Kızılcan, Meral Öztürk, Mustafa Tunçalp, Mutlu Başkaya, Ödül Işıtman, Ömür Bakırer, Serap Ünal, Sevim Çizer, Vedat Kaçar ve Zehra Çobanlı oldu.

Serginin açılışını T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz yaparken, “Anadolu Uygarlıklarında Sanat ve Estetik İzleri” konulu bir de panel düzenlendi. Ancak salgında yaşanan vaka artışı sebebiyle 20 Nisan’da yapılan kapanış programı izleyiciye kapalı gerçekleştirildi. Daha sonra dijital olarak yayınlanacak olan kapanış programında Prof. Sevim Çizer “Seramik, Sanat ve Arkeoloji İlişkisi”, Prof. Dr. Candan Dizdar Terwiel ise “Sanat Eğitiminde Vazgeçilmez Bir Kaynak; Anadolu Medeniyetleri Müzesi” başlıklı konferanslar verdiler. Basında ve televizyon kanallarında yansımaları olan serginin Küratörü Siret Uyanık, T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un açılış töreninde bu projeyi İstanbul’a davet ettiğini, bununla ilgili olarak da çalışmalara başlandığını açıkladı.

bottom of page