top of page

1961’DEN 2023’E MEHMET TÜZÜM KIZILCAN

Mehmet Tüzüm Kızılcan’ın 60 yılı aşan sanat yaşamının kilometre taşlarından oluşan yapıtları kapsayan retrospektif sergisi Antalya Ticaret Odası Kültür Merkezi’nde 29 Nisan- 11 Haziran tarihleri arasında izleyiciyle buluştu.


Doç. M. CANDAN GÜNGÖR

Tüzüm Kızılcan’ın seramikle çıktığı yolculuğu anlatan 19612023 Retrospektif Sergisi Antalya Ticaret Odası Kültür Merkezi’nde 29 Nisan- 11 Haziran tarihleri arasında izleyiciyle buluştu. Sergi, Kızılcan’ın 1961 yılında Prag’da, Uluslararası Seramik Akademisi’nin yarışmalı sergisinde gümüş madalyayla onurlandırıldığı duvar uygulamasından, 2023 yılında ürettiği güncel eserlerine kadar, sanatçının 62 yıllık sanat hayatının kilometre taşları olarak gördüğü eserlerinden oluşan bir seçki olarak oluşturulmuştur.


Kızılcan’ın kullandığı seramik dilinde, kavramın görselliğin önüne geçmediği, teknikle mesajın birbirini desteklediği, kendi öz dilinde yapıtlar üretmek başlıca hedeftir. Mükemmele ulaşmak için yaptığı işe tutkuyla bağlı olan Kızılcan, her biri birbirinden farklı seri eserler, farklı çamurlar, farklı teknikler uygulayarak gerçekleştirdiği çalışmalarla bize farklı şeyler anlatır; bu yolla, içselleştirilmiş düşünceler soyut kimliklere bürünürler.

Kızılcan’ın eserlerinin en büyük özelliği, her biri deneyimlerle elde edilmiş uzun bir süreçten sonra elde edilmiş sonuçlardan oluşmasıdır.


Cumhuriyet’in 100. Yılı’nda, Cumhuriyet dönemi Çağdaş Türk Seramik Sanatı’nın önemli bir gelişme kaydettiği bu dönemde, adeta bir mihenk taşı olan Mehmet Tüzüm Kızılcan, seramiğe araştıran, üreten, sorgulayan, yeni bir bakış açısı getiren kimliğini her daim koruduğu özgün formlarında duygularını bizim için somut, görülebilir kılar; eserlerinin kavramsal boyutunu estetik değerleriyle birlikte düşünür ve destekler.


Sanatçının çıktığı bu uzun sanat yolculuğunda, serginin kronolojik olarak değerlendirilmesi hem sanatçının geçirdiği evreleri hem de Türkiye’de çağdaş seramik sanatının gelişiminin izlenmesi bakımından ayrı bir önem taşımaktadır.



bottom of page