top of page

2022 BM ULUSLARARASI CAM YILI


M.Ö. 3000’lerde Mezopotamya'da keşfedilerek insan yaşamına giren cam günümüzde de birçok yaşamsal teknolojiyi destekliyor, sürdürülebilirliği ile yeşil bir dünyaya ulaşma hedefine destek oluyor ve yaşamımızı zenginleştiriyor. BM de camın bilimsel, ekonomik ve kültürel rollerini vurgulamak için 2022'yi Uluslararası Cam Yılı olarak ilan etti.


Uluslararası Cam Komisyonu (ICG), Cam Dernekleri (CGA) ve ICOM-Glass, camın bilimsel, ekonomik ve kültürel rollerini vurgulamak için 2022'yi Birleşmiş Milletler Uluslararası Cam Yılı olarak tanıtıyor. Cam birçok hayati teknolojiyi destekliyor, sürdürülebilirliği ve yeşil bir dünyayı kolaylaştırıyor ve hayatımızı zenginleştiriyor, ancak çoğu zaman bu özellikleri fark edilmiyor. 1933 yılında kurulan ve bugün üniversiteler, bilimsel kuruluşlar, cam üreticileri ve tedarikçilerinin oluşturduğu cam dünyasının en etkin organizasyonu konumundaki ICG de camın bu yaşamsal özelliklerinden yola çıktı.


Bu yılın Uluslararası Cam Yılı olmasını sağlayan heyecanlı yolculuk 2018 yılında başlamıştı. 5 kıtada 78 ülkede 1500 üniversite ve araştırma merkezi, dernek, müze, sanatçı, eğitimci, üretici ve şirketten destek geldi. Pandeminin neden olduğu aksaklıklara rağmen geçtiğimiz yıl Nisan ayında çeşitli BM ülkelerinin misyonları ile hedefleri özetleyen bir Karar Taslağı müzakere edildi ve resmi karar 18 Mayıs 2021'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kabul edildi.



ICG’nin Geçen Dönem Başkanı Prof. Alicia Durán, BM'deki İspanyol Misyonu’na, özellikle de zor dönemeçlerde bu sürece öncülük eden İspanyol Büyükelçisi Agustín Santos Maraver ve Ana Alonso'ya teşekkür borçlu olduklarını söylüyor ve “Vizyonumuza yanıt veren herkese en derin teşekkürlerimi sunuyorum. David Pye ve John Parker gibi bazı özel kişilerden bahsetmem gerekiyor, ancak projemizi haklı çıkaran muhteşem videolar ve belgeler oluşturmak için işbirliği yapan birçok uzman ve meslektaşı da unutmayın; her zaman hazırdılar ve fikir ve destekle dolup taşıyorlardı.” diyor.

Türkiye’den de küresel cam sanayinin önde gelen oyuncuları arasında yer alan Şişecam Topluluğu 2022’nin “BM Uluslararası Cam Yılı” olarak ilan edilmesi için etkin bir üyesi olduğu ICG ile birlikte çalıştı.


Bu yıl dünyanın pek çok köşesinde binlerce etkinlik gerçekleştiriliyor: Kongreler ve seminerler, endüstriyel fuarlar, cam okulları, sanatsal sergiler, kitaplar… Etkinliklerin planlaması, bir gönüllüler ağına dayanıyor. Ulusal kuruluşlar reklam vermeye, en iyi uygulamaları paylaşmaya ve destekleyici bir ortam sağlamaya odaklanıyorlar. Ulusal kurumlarla etkin bir şekilde eşgüdüm sağlayabilecek temsilcilerden oluşan bir Yönlendirme Komitesi, en iyi fikirleri teşvik edip etkisini artırıyor.


Tüm yıla yayılmış bulunan cam etkinlikleri https://iyog2022.org/home/upcoming_events/ adresinden takip edilebilir.


bottom of page