top of page

26 BİNDEN FAZLA YABANCI ALICIYLA UNICERA ZİYARETÇİ REKORU KIRDI

2-6 Kasım’da gerçekleştirilen Türkiye’nin en büyük ihtisas fuarı UNICERA İstanbul Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı, 26 bin 934’ü yabancı olmak üzere toplam 112 bin 698 sektör profesyonelinin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Sadece ilk iki saatte yerli ve yabancı 3 bin 360 ziyaretçiyi ağırladı.


CNR Holding kuruluşlarından İstanbul Fuarcılık tarafından Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) ve Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (TİMDER) iş birliği ile organize edilen, Ticaret Bakanlığı ve KOSGEB desteği alan UNICERA, İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleşti.


Geçen yıla oranla ziyaretçi sayısını ikiye katlayarak kendi rekorunu kıran UNICERA İstanbul’a ABD, Kanada, Almanya, İtalya, İngiltere, Fas, Kenya, Hindistan ve Rusya’nın da aralarında olduğu 130’un üzerinde ülkeden katılım oldu. Alanında dünyanın ikinci büyük fuarı olan UNICERA’ya gelen alıcılar, seramik sektörünün önde gelen bin 200 markasının sergilediği yeni ürün ve koleksiyonlara büyük ilgi gösterdi. Katılımcı firmalarla uluslararası alıcılar arasında gerçekleşen B2B ikili iş görüşmelerinin neredeyse tamamı yeni ticaret anlaşmaları ile sonuçlandı.

Ülkemizin marka değeri en yüksek fuarı UNICERA İstanbul’un açılış töreninde; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, TİM Başkanı İsmail Gülle, ATO Başkanı Gürsel Baran, TSF Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, TİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yıldırım ve CNR Holding Pazarlama Grup Başkanı Mert Kaan Duman birer konuşma yaptı.

Bakan yardımcısından “doğalgaz zammını tekrar masaya yatıracağız” müjdesi

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, seramik sektörünün en önemli sorunlarından biri olan doğalgaz zammını yeniden masaya yatıracaklarını belirtti. Seramik ve banyo sektörünün yıllardır içerisinden biri olduğunu dile getiren Büyükdede; “Herkes bilir ki seramik sektörünün tozunu yutan birisi kolay kolay başka bir işle uğraşamaz. Seramik sektörü ülkemizin önde gelen sanayi sektörlerinden biri konumunda. Yerli kaynakları en çok kullanan sektör olmasının yanı sıra ülke ekonomisinin de en büyük destekçilerindendir. Sektörümüz, Türkiye’nin en eski ve hızlı gelişen sektörlerden biri olarak her geçen gün kendini yeniliyor. Özellikle son yıllarda hızlı gelişme göstermiş, dünyayı da takip ederek yeni ve son teknoloji teçhizat ve makinelerini de bünyesinde toplamıştır. Geçtiğimiz gün doğalgaz zammına sektörümüzün haklı bir tepkisi var. Bu konu hakkında bakanlık olarak bir inceleme başlatabilir, uygulama yapısında bir yanlışlık varsa elimizden geleni yaparız. Tabi bu konuyu sektör temsilcileri ile istişare yapmamız gerekiyor. Özellikle sanayi bakanlığı olarak bu konuyu tekrar masaya yatıracağımızı buradan bildirmek isterim. Tabi asıl önemli olan kalıcı sonuçlar almamız gerekliliğidir. Bunun tek çaresi de kendi gazımızı, kendi tesislerimizde devreye sokmaktır. Bu proje bizim 2023 hedeflerimizde bulunuyor fakat tarihini daha erkene çekmemiz mümkün.” dedi.


“İhracatta tarihimizin en yüksek rakamına ulaştık”

TİM Başkanı İsmail Gülle; “Fuarlar, hem vizyonumuzu genişletmek hem de pazarlarımızı genişletmek için bizlere güzel bir fırsat zemini sağlıyor. UNICERA trend belirleyici olduğumuz seramik sektörünün tamamını kapsamasıyla oldukça önem arz ediyor. Seramik sektörümüzün ihracat rakamlarına baktığımızda ise yılın ilk on ayında geçtiğimiz yıla göre yüzde yirmi dokuzluk önemli bir artış görüyoruz. Seramik ürünleri ihracatımız bu dönemde 307 milyon dolar artışla 1.3 milyar dolara ulaştı. Dün açıkladığımız ekim ayı ihracat rakamlarında da sektörümüzün yükseliş ivmesi sürdü. Ekim ayında yüzde otuz üç artışla 133 milyon dolarlık seramik ürünü ihracatı gerçekleştirdik. Bununla beraber genel ihracatımızda da tarihimizin en yüksek ihracat rakamına eriştik. Çok büyük bir sektör, dolayısıyla fuarımızın bu ekonomiye katacağı değerler de oldukça büyük.” diye konuştu.

Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Erdem Çenesiz ise “UNICERA Fuarı, Türkiye’nin yanı sıra, dünya seramik sektörünün de yakından takip ettiği, seramik sektörüne yön veren uluslararası markaların da yer aldığı bir fuar. UNICERA’yı her yıl, 30.000’i yabancı olmak üzere, toplamda 100 bin kişi ziyaret ediyor. Görüyoruz ki, UNICERA artık ihracat pazarları tarafından her yıl daha fazla ilgi gören ve katılım yüzdelerinin iç pazar müşterisi ile aynı seviyeyi yakalayan bir fuar haline geldi. Bu durum, ihracatın her geçen gün öneminin arttığı sektörümüz için bizleri oldukça umutlandırıyor ve motive ediyor” dedi.

“İtalya’yı geride bıraktık”

Dünya genelinde, seramik sektör sıralamasında ilk 10 ülke arasında yer aldığımızı belirten TİMDER Başkanı Kemal Yıldırım; “Geçtiğimiz aylarda 500 milyonu geçen kurulu kapasitemizle İtalya’yı geride bırakarak Avrupa’nın 2. büyük üreticisi konumuna ulaştık. Seramik Sağlık Gereçleri alanında ise 20 milyon kurulu kapasitemizle Avrupa’nın en büyük üreticisi konumundayız. Yıllardır adı seramikle özdeşleşen bir ülkeyi, üretimde geride bırakmış olmamız, sektörde göstermiş olduğumuz büyük başarının en güzel ve somut delilidir. Üstelik sektörümüz, %95 yerli hammadde kullanım oranına sahip olmasıyla, katma değeri en yüksek sektörler arasında yer alıyor.” dedi.

Birçok ürün dünyaya ilk kez tanıtıldı


Türkiye'de alanının en büyük ihtisas fuarı olan UNICERA İstanbul, bu yıl da sektörün en yenilikçi ürün, tasarım, malzeme ve teknolojilerine sahne oldu. Yerli ve yabancı markaların 2022 yılı trendlerini ilk kez tanıttığı fuarda, banyo ürünleri, zemin-duvar kaplamaları, seramik işleme teknolojileri, mutfak ürünleri, dekorasyon ürünleri, ambalajlama ve depolama ürünleri sergilendi. Açılış sonrası fuarı ziyaret eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da stantları gezerek katılımcılarla fuarı değerlendirdi.

bottom of page