top of page

3D-PRINTING ARAŞTIRMASI ÖDÜL GETİRDİ

Arizona Devlet Üniversitesi (ASU) Ira A. Fulton Mühendislik Okulu’ndan Üretim Mühendisi Doç. Dr. Chao Ma, yenilikçi 3D baskı teknikleri üzerine yaptığı araştırmalar nedeniyle Ulusal Bilim Vakfı KARİYER ödülünü aldı.


Günümüzde ev kullanımı ve bilimsel uygulamalar için vazgeçilmez olan seramikler çevre, kimya ve enerji sektörlerinde de yeni malzemelerin yaratılmasında katalizör görevi görüyor. Bu çok yönlü malzeme sınıfının artık gelişmiş endüstriyel ortamlarda önemli bir yeri var. Her ne kadar geleneksel seramik üretim süreçleri yapısal sınırlamalar, uzun üretim süreleri ve yüksek maliyetler gibi zorluklar oluştursa da bağlayıcı püskürtmeli eklemeli üretim (veya BJAM) üretim yeteneklerini geliştiren bir çözüm sunuyor.


Şu ana kadarki en büyük engelin seramik BJAM üzerine temel araştırma eksikliği olduğunu söyleyen Doç. Dr. Chao Ma, Ulusal Bilim Vakfı Fakülte Erken Kariyer Gelişim Programı (CAREER) ödülünü kazandı. KARİYER ödülü, araştırma ve eğitimde başarılı akademik rol modelleri olma potansiyeline sahip öğretim üyelerini destekliyor.


Sinterleme ve infiltrasyon işleminden sonra 3D baskılı seramik nesnelerin görüntüsü.(Fotoğraf Chao Ma)


Chao Ma 600.000 dolarlık CAREER projesi finansmanıyla, malzemenin kalitesini artırmak amacıyla BJAM tarafından üretilen nesnelerin geniş bir spektrumdaki yoğunluğunu düzenleyen yeni bir teknik araştırıyor. Ma’ya göre “BJAM hemen her şekildeki seramik ürünün üretilmesine olanak tanıyacak. Bu geometrik esneklik, kullanıma yönelik özelleştirilmiş ürünlerin daha yüksek kalitede üretilmesini mümkün kılacak.” BJAM yüksek hız, düşük maliyet ve hemen her malzemeden fonksiyonel parçalar üretebilme yeteneği gibi ek avantajlar sunuyor. Havacılık, sağlık, enerji ve alet işleme gibi endüstriler bu yenilikçi katmanlı üretim tekniğinden özellikle yararlanabilir.

bottom of page