top of page

8 DOLARLIK TABAKLAR PICASSO ÇIKTI

New Yorklu bir kadının ikinci el mağazasından 8 dolara aldığı ve aslında Picasso’ya ait olan seramik tabak seti 40 bin dolar yani yaklaşık 800 bin Türk Lirası’na satıldı.


Nancy Cavaliere’nin kısa bir süre önce TikTok’ta paylaştığı bir video sayesinde kelepir fiyatına aldığı seramik tabakları nasıl binlerce dolara sattığı ortaya çıktı.

Picasso’nun “Visage Noir” serisinden seramik tabağı (Sotheby’s).


Cavaliere 2017 yılında New York’taki bir ikinci el mağazasından 8 dolara- her bir tam olarak 1,99 dolar- aldığı seramik tabak setinin altında Picasso imzasını gördüğünde bu tabakların özel olduğuna dair bir önseziye kapılmıştı. Ama tüm zamanların en ünlü sanatçısına ait bir eserin böyle ucuza satılması mümkün değildi. Yine de yaptığı araştırmalar sonucu tabakların gerçekten de Picasso’nun “Visage Noir” serisinden olduğunu anladı; Sotheby’s, Christies ve Bonhams gibi müzayede evlerinin uzmanlarına da doğrulattı. Uzmanlar elle boyanmış tabakların her birinin 3-5 bin dolar arasında satılacağını öngördüler. Ancak Cavaliere’nin kazancı bunun birkaç katı olacaktı; ertesi yıl dört tabaktan üçü Sotheby’s’de 12, 13 ve 16 bin dolara satıldı. Dördüncü parça ise bir kasada saklanıyor; Cavaliere tabağı 20 yıl içinde satmayı ve parayı da Avrupa’yı dolaşabilmesi için kızına vermeyi planlıyor.

Pablo Picasso ve Marc Chagall Vallauris’teki seramik atölyesinde, 1948 © Sud Ouest


Georges Braque’la beraber Kübizmin temelini atan İspanyol ressam Pablo Picasso çok sayıda seramik eser de üretti. Seramik konusunda köklü bir geleneğe sahip Malaga’da doğan sanatçı çömlek yapımını çocuk yaşlardayken öğrenmişti. 65 yaşından sonra seramikle yeniden ilgilenmeye başlayan Picasso 1947-1971 yılları arasında pek çok benzersiz parça ile bunların edisyonlarını da yaptı. Visage Noir serisi de bu çalışmaları arasında yer alıyor.



bottom of page