top of page

ABD SERAMİK PAZARINDA SON GELİŞMELER

Ceramic World Review dergisinin 140/2021 sayısında yayınlanan ABD seramik pazarı hakkındaki yazıya göre, pandemi nedeniyle bastırılmış taleple karşı karşıya kalan pazarın 2-3 yıl içinde katlanarak büyüyeceği öngörülüyor. İşte “ABD seramik pazarının durumu” başlıklı yazının tam metni.

ABD Seramik Karo Pazarı Tüketim rakamları henüz yayınlanmamış olsa da, ABD pazarının 2019’a kıyasla 2020 yılında yaklaşık %6 küçüleceği tahmin edilmektedir. ABD’li üreticiler 2019’a göre üretimlerini sabit tutarken ithalatın düşmüş olacağı beklenmektedir. Ticari pazar zarar görmektedir ve 2021 yılının büyük bir kısmında da zarar göreceği bekleniyorken ABD’deki seramik karo tüketiminin %70’ini oluşturan konut çalışmaları (yeni ya da tadilat görmüş konutların ikisi için de geçerli) iyi yönde seyretmektedir. Düşük faiz oranları, ABD hükümetinin verdiği çekler, ev sahiplerinin tatilde bile evlerinde daha çok vakit geçirmesi gerçeği gibi bir dizi etken ABD’de sağlam bir konut pazarı oluşmasına yol açmaktadır. Dolayısıyla bu etkenler insanları kendi evlerine yatırım yapmaya yönelten bir tasarruf fazlasına neden olmaktadır.

Bütün dikkatler koronavirüsün etkileri üzerine toplanmışken, ABD pazarının, 2018 yılında zirve noktasını gören ve ABD ithalatının %30’unu oluşturan, 2019 yılı sonlarına doğru antidamping vergilerinin başlamasıyla sona eren Çin ithalatı olmadan yeni normale alıştığını anlamak çok önemlidir. ABD pazarı; İspanya, Türkiye ve Çin’den yapılan ithalatta büyük artışlar kaydederken Hindistan, Malezya ve Vietnam’ın da içinde bulunduğu yeni ülkeler ithalatlarındaki ABD payını arttırmaktadır. Antidamping vergilerinin Çin’e karşı gerçek etkisinin hala değişken olduğunu, ABD’li dağıtıcıların Çin’in acil değişim ihtiyacını karşılayabilecek tedarikçilerle ürün hattı boşluklarını doldurduğu görülmektedir. ABD’li dağıtıcıların aralarından seçim yapabilecekleri geniş bir üretici yelpazesine sahip olmaları ve envanterin dikkate değer bir bileşen olması önemli bir işarettir.


Dağıtım Kanalları


ABD pazarı başlıca 3 ana kanaldan oluşmaktadır: Bağımsız distribütörler, şirkete ait mağazalar ve yapı marketler. Geçtiğimiz on yıl boyunca perakende ve mega dağıtıcılar olmak üzere iki ayrı kanal eklenmiştir.


Bağımsız Distribütörler: Bu kategori sadece seramik karo dağıtıcılarını değil aynı zamanda seramik karo kullanan bir dizi farklı döşeme dağıtıcısını da içermektedir. Alıcılar ihtiyaçlarını karşılamak için daha rekabetçi ve servis odaklı kanallar buldukça bu kanalın yıllar içinde yavaşça gerilediği görülmüştür.


Şirkete Ait Mağazalar: Daltile, Florida Tile, Crossville Tile ve Interceramic Amerikalı üreticiler arasında ABD genelinde kendi mağazaları olan üreticilerdir.


Yapı Marketler: Üç ana yapı market şunlardır; Home Depot, Lowe’s, Menards


Mega Dağıtıcılar: Bu dağıtıcılar, ulusal ya da kendi coğrafi bölgelerinde çok güçlü izler bırakan dağıtıcılardır. Bunların birçoğunun yeni yerler açtığını ya da başka bağımsız dağıtıcıları ele geçirdiği görülmektedir.


Perakende: Bu kanal ABD’deki iki şirketten oluşmaktadır: The Floor and Decor ve The Tile Shop. The Floor and Decor,


ABD pazarına hakim olmaya devam eden ve ABD sınırları içinde en hızlı büyüyen dağıtıcıdır. Şu anda bu kanalların çoğu, müşterilerinin malzemeleri alması için güvenli ve verimli bir süreç geliştirmiştir. Daltile’ın kıdemli başkan yardımcısı Scott Maslowski şirketin Tile Takeout Programı’nı şöyle açıklıyor: “Bu program ile müşteriler, Pro-Exchange programını kullanarak siparişlerini çevrimiçi teslim almak için bir zaman belirler ya da lokasyonu arayıp uygun zamanı belirleyebilirler. Müşteri lokasyona geldiğinde arabasından inmeden geldiğini haber verebilir. Daha sonra ekip arkadaşlarımız siparişleri direkt araca getirirler.”


Kaynak: JLC based on FCW data


Malzemeler ve Trendler


On yıldan fazla bir süredir, ABD tüketicisinin sert yüzeylere kaydığı görülmüştür. Bu, pandeminin de etkisiyle 2020 yılında daha da büyük bir trend olmuştur. Birçok şirket, rakiplerinden farklılaşmak ve nihai kullanıcının ihtiyaçlarıyla buluşmak amacıyla ürünlerinin niteliklerini sergileyecek antimikrobiyal özellikler araştırmaktadır.


ABD, 2019 yılında %12,6’dan %17,4’e yükselen pazar payı ile lüks vinil karo pazarında güçlü bir büyüme yaşamıştır ve yaklaşık %14 seviyesinde sabit kalan seramik karoları geride bırakmıştır. Lüks vinil karo, diğer sert yüzeylere kıyasla daha düşük kurulum maliyeti avantajına sahiptir ve üreticiler ürünün su geçirmez olduğunu iddia etmektedir. Fakat lüks vinil karonun yaşam döngüsü değerlendirmesini ve uzun vadede gerçek performansı henüz bilinememektedir.


ABD Pazarının Geleceği


2020’nin bir bölümünde durgunluk yaşayan ABD pazarı, pandemi nedeniyle bastırılmış taleple karşı karşıya kaldığından önümüzdeki 2-3 yıl içinde katlanarak büyüme 4 hazırlanmaktadır. İstikrarlı bir iyileşme mi yoksa ani bir büyüme patlaması mı göreceği henüz belli değildir. Ortak kanı, ABD pazarının her zaman zor durumları atlattığı ve büyümedeki bu düşüşün farklı olacağına dair gösterge bulunmadığı yönündedir.


bottom of page