top of page

ANADOLU OSB’DE SANAT FESTİVALİ

İyi bir gelecek için tüm sektörlerin sanatla buluşmasını hedefleyen “Sanayide Sanat Festivali” geçtiğimiz Ekim ayında Anadolu OSB’de gerçekleştirildi. Bu kapsamda düzenlenen Gençİz Öğrenci Sergisi, Koreli sanatçı Kim Yongmoon’un kişisel sergisi ve Kim Yongmoon ile Kim Hyekyoung’un performansı oldukça dikkat çekti.

Doç. MUTLU BAŞKAYA

Cumhuriyet’in 100’üncü yılına yaklaşırken ve Ankara’nın başkent oluşunun 99’uncu yılı nedeniyle 13-16 Ekim 2022 tarihleri arasında Anadolu Organize Sanayi Bölgesi/ Temelli’de Sanayide Sanat Festivali kapsamında Hacettepe Üniversitesi GSF Seramik ve Cam Bölümü katkılarıyla iki sergi ve bir performans gerçekleştirildi. Bu festivalde küratörlüğünü yaptığım Gençİz Öğrenci Sergisi, Bölümümüz Öğretim Elemanı Koreli Kim Yongmoon’un kişisel sergisi ve yine Kim Yongmoon ile Kim Hyekyoung’un gerçekleştirmiş oldukları Köken (Origin) adlı performans oldukça dikkat çekiciydi.

İyi bir gelecek için tüm sektörlerin sanatla ortak paydada buluşabilmesi için planlanan Anadolu OSB Sanayide Sanat Festivali; Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay Başkanlığı’nda ve Atis Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül’ün katkılarıyla gerçekleşti. Sanatçı, sanayici ve sanatseverlerin buluştuğu bu etkinliğin başlaması başkent Ankara’ya farklı bir soluk getirdi.


Gençİz Sergisi iz bıraktı

Gençlerin hayata bakışı, yeniliklere kolayca uyum sağlayabilmeleri, cesaretleri, enerjileri, yaratıcılıkları, dünyayı değiştirmeye yönelik umutları her dönemde toplumun her kesiminden daha fazla olmuştur. Bugün de farklı değil; geleceği kuracak olan onlar, dünyamızı emanet edeceklerimiz de onlar… Geleceğin politikacıları, bilim adamları, sanatçıları Z kuşağından çıkacak.


1990’ların sonları ile 2010’ların başlarında doğanlar Z kuşağının doğum aralığı olarak kabul ediliyor. Şu anda üniversitede okuyan gençler bu gruba dahiller. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yıldönümü’ne denk gelen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 13 milyon genç oy kullanacak. 2018 seçimlerinde oranı yüzde 7 olan Z kuşağı seçmeni, önümüzdeki seçimlerde yüzde 16’ya yükselerek daha etkin bir rol oynayacak. Bu da demek oluyor ki, ülke yönetiminde daha çok söz sahibi olacaklar.


Sosyo- kültürel yaşamda daha fazla iz bırakmaya hazırlanıyorlar. “Gençİz” sergisi de Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nden mezun olan ve Mutlu Başkaya’nın, 3. ve 4. Sınıf öğrencileri oldukları zaman ürettikleri çalışmalardan oluşuyordu. Ayrıca T. Emre Feyzoğlu’nun yüksek lisans ve sanatta yeterlik öğrencilerinden 3 kişi de sergide yer aldı. Yaşama, dünyaya, sanata dair söyleyecek sözleri olan bu genç sanatçı adaylarının çalışmaları kendilerini yansıttı. Seramik çamurunu biçimlendirirken çamurda bıraktıkları izler, önümüzdeki yıllarda yaşamda bırakacakları izlerin habercisi idi. Yıllar geçtikçe her biri kendi tarzını oturtacak ve farklı bir estetik anlayışın peşinden gidecek. Okulda aldıkları eğitim de onların formasyonunda büyük iz bırakacak.





bottom of page