top of page

ATEŞ ARCASOY’U KAYBETTİK

Seramik camiasının en sevilen hocalarından biri olan Prof. Dr. Ateş Arcasoy vefat etti. Arcasoy, 28 Eylül'de Hamid-i Evvel Camii’nde kılınan ikindi namazını müteakip Emirgan Reşitpaşa Mezarlığı’nda ailesi, meslektaşları ve öğrencileri tarafından sonsuzluğa uğurlandı.


Fotoğraf: Güner SARIOĞLU


Uzun yıllar Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nde hocalık yapan ve emekli olduktan sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nde ders veren Prof. Dr. Ateş Arcasoy’un kaybı büyük üzüntü yarattı. Öğrencileri ve meslektaşları tarafından çok sevilen, renkli bir kişiliğe sahip Arcasoy bir süredir beynindeki bir rahatsızlıkla mücadele ediyordu. Arcasoy, 28 Eylül'de Hamid-i Evvel Camii’nde kılınan ikindi namazını müteakip Emirgan Reşitpaşa Mezarlığı’nda ailesi, meslektaşları ve öğrencileri tarafından sonsuzluğa uğurlandı.

Seramik Teknolojisi ve Porselen Tarihi konularında uzman olan Ateş Arcasoy’un yazdığı 1980’li yıllarda basılan Seramik Teknolojisi kitabı neredeyse 40 yıldır tüm seramik camiasının başvuru kaynaklarından biriydi. Arcasoy’un 2021 yılında Doç. Hasan Başkırkan ile birlikte yeniden yazdığı kitap Türkiye Seramik Federasyonu desteğiyle basılmıştı.


Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu Seramik Bölümü mezunu Ateş Arcasoy, ardından Almanya’da Seramik Mühendisliği eğitimi almıştı. Seramik Türkiye dergisinde yayınlanan son röportajında “Yalnızca seramik üreten sanatçılar değil, her sanatçı ürettiği sanat kolunun en azından kökenini, tarihsel ve coğrafi gelişimini, malzemesini, malzemenin kullanım tekniklerini öğrenmek ve bilmek zorundadır. (…) Seramikçi, bu köklü ve yerleşmiş teknolojileri öğrendiği ve bunlardan yararlanabildiği oranda kaliteli ve özgün işler üretebileceğini kabul etmelidir. Eriştiği her deneyim, teknolojiye kalıcı bir katkıyı da birlikte getirmektedir. Bu katkı, seramik sanatına yansıdığı oranda değer kazanıp, sanatçıya yeni ve araştırılmamış alanlarda özgürce ilerlemesi cesaretini de vermektedir.” demişti.

Seramik eğitiminin verildiği okullarda Seramik Teknolojisi derslerinin uygulamalı ve teorik olarak çok iyi okutulması gerektiğini vurgulayan Ateş Arcasoy, uzun yıllar boyunca yetiştirdiği öğrencilerin bu konudaki donanımlarını artırmak için çaba sarfetmişti.


Uzun yıllar Türk Seramik Derneği Yönetim Kurulu’nda görev alan Prof. Arcasoy, tutkulu bir koleksiyoner olarak da tanınıyordu.


bottom of page