top of page

BİR SANATÇI ÜTOPYASI: GÜZEL DÜNYA


Türk Seramik Derneği’nin geçtiğimiz Kasım ayında düzenlediği XI. Uluslararası Katılımlı Seramik Kongresi kapsamında gerçekleştirilen “Bir Sanatçı Ütopyası: Güzel Dünya” başlıklı Seramik Sergisi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Mehmet Rıza Çerçel Kültür ve Sanat Merkezi’nde izleyici ile buluştu.


İLHAN MARASALI


İnsan süper evrimin tartışmasız tek örneğidir, ancak gerçek şu ki doğaya eklenmiş bir varlıktır. Bu birbirine karşıt bir durumdur ve insanın üstünlük kurma çabasının zararlı sonuçları belki de insanlık tarihi boyunca ilk kez bu kadar hissedilir olmuştur. Doğal olarak geçmişten günümüze dek birbirine zıt coğrafyalarda, birbirine zıt yaşam koşulları süregelmiştir, fakat şu yüzyılda her şey, herkes için kötüye gitmektedir. Yüzyıllar sonunda sahip olduğu zeka sayesinde konforlu bir yaşam kuran insanlık, sonunu getiren adımları atmakta hala tereddüt dahi etmeyerek, tıpkı keskin sirke gibi kendi sonunu getirmek için çabalamaktadır. Soru şu ki; bu durdurulamaz mı, daha güzel, en azından hala güzel bir dünya mümkün mü, yoksa hepsi ütopik bir hayal mi?


Türk Seramik Derneği’nin 21 – 23 Kasım 2022 tarihleri arasında düzenlediği XI. Uluslararası Katılımlı Seramik Kongresi kapsamında, derneğin Sanat Kanadı ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü işbirliğiyle “Bir Sanatçı Ütopyası: Güzel Dünya” başlıklı Seramik Sergisi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Mehmet Rıza Çerçel Kültür ve Sanat Merkezi’nde izleyici ile buluştu. Sergiye katılan 45 sanatçı üye, sergi küratörleri Mutlu Başkaya, Fatma Batukan Belge ve İlhan Marasalı tarafından belirlenerek davet edildiler.


Küratörler olarak, çağının tanığı olan bu sanatçılardan savaşlar, çatışmalar, çevresel sorunlar, salgın hastalıklar, açlık ve ekonomik sosyal adaletsizlikler gibi olumsuzluklarla distopyaya dönüşen insan yaşamına değil, güzel bir dünya hayaline odaklanmalarını bekledik. Sanatın hem üretene hem de izleyene bu distopik dünyadan sıyrılmak için etkili bir yol olduğunu göstermenin yanında, umut ve yaşam sevgisi vereceğine inanıyoruz. Bu nedenle “tüm olumsuzluklara inat, sanat” sloganıyla sergiyi organize ettik.

Nurdan Arslan Hakan Ergun Ömer Görkem


21-29 Kasım 2022 tarihleri arasında izlenen Aygün Dinçer Kırca, Aylin Alkan, Ayşenur Ceren Asmaz, Aytuna Cora, Aziz Baha Örken, Berrin Kayman, Burcu Karabey, Canan Gürel Ak, Candan Güngör, Caner Yedikardeş, Deniz Onur Erman, Elif Aydoğdu Ağatekin, Ezgi Hakan, Fatih Karagül, Figen Işıktan, Filiz Yıldız, Hakan Ergun, Hakan Pekyaman, Hasan Başkırkan, Hasan Şahbaz, Hüseyin Özçelik, Işıl Tüfekci Ardıç, İlhan Marasalı, İmre Deniz Işıktaş, Kadir Ertürk, Kamuran Ak, Kamuran Özlem Sarnıç, Kim Yongmoon, Melisa Engineri, Metin Ertürk, Mutlu Başkaya, Müge Eryılmaz, Nagihan Gümüş Akman, Nazende Özkanlı, Nizam Orçun Önal, Nurdan Arslan, Nurtaç Çakar, Ödül Işıtman, Ömer Görkem, Perihan Şan Aslan, Sercan Filiz, Serap Erdoğan, Şirin Koçak Özeskici, Şule Altay ve T. Emre Feyzoğlu katıldı.


bottom of page