top of page

“CUMHURİYET BAYRAMI’NI HAMİYE HOCAMIZLA KUTLADIK”


Prof. Hamiye Çolakoğlu’nun ölümünden çok önce kaleme aldığı ve 20 yıl önce Cumhuriyet’in 100. Yılı’nda teslim edilmek üzere postaladığı mektup, kurucusu olduğu HÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü’ne ulaştı. Bölümün şimdiki Başkanı Doç. Dr. Mutlu Başkaya mektubun kendileri için önemini yazdı.


DOÇ. DR. MUTLU BAŞKAYA

Değerli Hocamız Hamiye Çolakoğlu’nun 21 yıl önce biz çocuklarına Cumhuriyet’in 100. Yılı’nda elimize ulaşması için yazdığı 2 sayfalık mektubu bugün (26 Ekim 2023) postadan teslim aldık. 8 yıl önce kaybettiğimiz bu büyük sanatçının nasıl bir öngörüye sahip olduğu yazdıklarından anlaşılmaktadır. Böyle bir değerin parçası olmaktan onur duyuyoruz. Hocamız Cumhuriyet’in 100’üncü yılında biz çocuklarıyla birlikte olmak, bu anı bizimle yaşamak istemiş; sanatçı duyarlılığı ve ön görüsüyle dileği gerçek oldu. Çünkü bize yaptığı bu büyük sürpriz sayesinde Cumhuriyet çocuğu Hamiye Çolakoğlu’nun duygularını derinden hissettik ve Cumhuriyet Bayramı’nı bir başka kutladık bu yıl... Onunla aynı kuşaktan olan Cumhuriyet ruhunu derinden hisseden, hayatta olan ya da olamayan herkesin sözcüsü oldu bu mektup… Müthiş bir ruh uzaklardan bize seslendi ve biz çocuklarıyla birlikte olmak, bu büyük bayramı birlikte kutlamak istedi. Bu mektup tüm zamanların ötesinden gelen, büyük bir inanç ve sağduyu örneği olmuştur.


Hocamızın bize aşıladığı çalışma azmi, paylaşım ve sevgi sayesinde çağdaş sanatın içinde önemli bir yere sahip olan Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü, kendisinin söylediği gibi “seramiğin çeşitliliğini, insana, sanata ve bilime katkılarını” yurdumuzun en uzak köşelerinden üniversitemize gelen gençliğe öğretmektedir. Hocamızın da belirttiği gibi “Üniversiteler sayesinde Anadolu bugün kimseye uzak değil, biz onlara onlar da bize yakındır”.

Ödül Işıtman, Mutlu Başkaya, Candan Dizdar Terwiel


Bugün onun yetiştirdiği öğrenciler, başka hocaları yetiştirmiştir. İlk öğrencilerinden bugün profesör olan Candan Dizdar Terwiel’e geleceğe yönelik projesini bir vasiyet gibi paylaşmış, Prof. Dr. Candan Dizdar Terwiel de bu vasiyeti gerçekleştirmek için Seramik ve Cam Bölümü ile canla başla çalışmış, hocalarının eserlerini gelecek kuşaklara aktarabilmek için Özel Hamiye Çolakoğlu Seramik Müzesi’ni Hacettepe Devlet Konservatuvarı içinde kurmuştur.


 


HAMİYE ÇOLAKOĞLU’NUN MEKTUBU:


Merhaba Değerli Sevgili Çocuklarım,


Sizlere inanmış ve güvenmiş olmamın sevgisinde Cumhuriyetimizin 100. yılında birlikte olmak istedim. Belki de şu an yaşama devam etmiyor olabilirim.


Sizlere aşılamaya çalıştığım sevgi, dayanışmanın, paylaşmanın, duyarlılığın da çok çalışmanın, doğru ve çağdaş olan düşünceyi yakalamanın felsefesi idi… Bu düşünceyi birlikte bölümümüzde çalışırken kanıtladınız.


Bugün de aynı duyarlıkta çalıştığınıza, ülkemizde ve uluslararası platformda da başarılı çalışmalarınızla sanatta önemli olan yeniliği koruduğunuza inanıyorum.


İnsan Tarihinin başlangıcından günümüze uzanan ve toplumların sanat duyarlıklarını yansıtan Seramik, teknolojisindeki sonsuzlukla insanı uzaya taşımıştır.


Sizler, başlangıçta ülkemizde yeni kurulmakta olan üniversitelerimizin güzel sanatlar fakültelerinde görev alarak yurdumuzun en uzak köşelerindeki gençliğe seramiğin çeşitliliğini, insana, sanata ve bilime olan sonsuz katkılarını öğrettiniz. Bu kutsal göreve halen devam ediyorsunuz. Sizlerin başarılı çalışmalarınızdan onur duyuyoruz.


Anadolu bugün hiç kimseye uzak değil. Biz onlara onlar bizlere yaklaştı. Sevgi ve kaynaşmada sanatın yeri çok önemli ve sizler bu yerde varsınız.


Sizlerin gününüz bilincinde, seramik sanatı tarihteki önemli yerini çağdaş sanatlarımızın içinde en üst noktada tutacaktır.


Bütün sanat dallarını içine alan seramik, çok emek isteyen ve araştırmaya açık sanat dalı olması belki de insanın içindeki yansıtamadığı gizemli müziği onu kullanarak yapacaktır…


Sanatçıların bir gün dünyamızı barışa dolduracaklarına inanıyorum. Ülkemizdeki her daldaki sanatçılarımızın özverilerini, direnişlerini biliyorum. Sizleri çok seviyorum, dostluklarınızdan onur duydum. Umarım bir gün SANAT politikası devlet tarafından daha geniş açıdan desteklenecektir.


Sevgili çocuklarım, sizlere belki farklı açılardan yardımcı olur diye çalışmalarımdan ve sahip olduğum çeşitli değerlerden örnekler bırakıyorum. Onları koruyup gelecek kuşaklara nasıl zor bir yoldan ve hiçbir konuda ödün vermeden geldiğimi söyleyiniz... Yüreğim hep sevgiye, paylaşmaya açık duygularla dolu olarak beni ayakta tuttu.


Erdemli, çalışkan, üretken, düşünen ve seven insanlar olarak yolunuza korkmadan devam ediniz… Sonunda başarının ve sevilmenin doruğunda olacaksınız. Sizleri sevgiyle kucaklıyorum…


Not: Geleceğe yönelik projemin detayları değerli Hocanız Prof. Dr. Candan TERWIEL’de olacaktır.


Hamiye Çolakoğlu

25 X ‘02



 


bottom of page