top of page

DATAİZM ULUSLARARASI 3D SERAMİK SERGİSİ


Seramikte bir anlatım aracı olarak yaygınlaşmaya başlayan üç boyutlu yazıcıların ilk geniş kapsamlı sergisi Ekim ayında Bursa’da açılacak. Küratörlüğünü Emre Can’ın yaptığı Dataizm Uluslararası 3D Seramik Sergisi için sanatçılar çalışmalarını data dosyaları olarak gönderecek ve Şeyh Edebali Üniversitesi Seramik Bölümü’nde üretilen üç boyutlu seramik yazıcıda basılacak.


Üç boyutlu yazıcılar kısa bir süre önce dijital dünya ile kil arasında yeni bir diyalog başlatıp, seramikte maket yapma ihtiyacını ortadan kaldırdı ve doğrudan üretime yönelik bir alan açtı. Seramik için üretilen üç boyutlu yazıcı alanındaki önemli pek çok sanatçı, tasarımcı ve imalatçı tarafından denenerek geliştirildi ve artık bir anlatım aracı olarak yaygın hale gelmeye başladı. Teknolojinin gelişmesiyle beraber üç boyutlu yazıcıların dijital tasarıma desteğinin hızlanması bir sergiye ilham verdi. Küratörlüğünü Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü öğretim üyelerinden Emre Can’ın, Proje Koordinatörlüğü’nü Huri Aykut Ülker’in üstlendiği “Dataizm” Uluslararası 3D Seramik Sergisi Ekim ayında izleyici karşısına çıkacak.


Dataizm sergisinde yer alacak sanatçılar çalışmalarını data dosyaları olarak gönderecek ve Şeyh Edebali Üniversitesi Seramik Bölümü’nde üretilen üç boyutlu seramik yazıcıda basılacak. Bu eserler önce Bursa Mimarlar Odası Sanat Galerisi’nde, ardından Bilecik’te Şeyh Edebali Üniversitesi galerisinde sergilenecek. İki yabancı davetli sanatçının da katılacağı sergide 14 sanatçının yapıtları yer alacak. Bilgisayar ortamında yapılandırılıp data haline getirilen ve el değmeden üretilen sanat yapıtlarına bu sergi ile tanıklık edilecek. Formların üç boyutlu seramik baskıdaki potansiyeli ve sanatçı müdahaleleriyle teknolojik bu üretime nasıl yön verilebileceğinin sınırları izlenecek. Tüm bu bilgilerle birlikte oluşan sergi kapsamında alanında üç boyutlu yazıcıları deneyimlemiş sanatçıları ve ürettikleri eserleri tanırken, bu sanatçıların bilgi ve deneyimlerini aktarmaları için seramik öğrencileriyle buluşmaları sağlanacak.


bottom of page