top of page

DOKUNULABİLİR SERAMİKLE AVRUPA’DAN ÖDÜL ALDI


Görme engelli bireylerin sanat eserlerine erişimini sağlamayı hedefleyen Dokunulabilir Engelsiz Modern Sanat Müzesi projesi, Avrupa Parlamentosu tarafından ödüle layık görüldü. Projeyi hayata geçiren İzmirli seramik sanatçısı Nuray Erden, Avrupa Uluslararası Kadınların Liderliği Ödülü’nü alan 9 kadından birisi oldu.


İzmir’de yaşayan seramik sanatçısı Nuray Erden, üç yıl önce görme engelli bireylerin sanat eserlerine erişimini sağlamak amacıyla yaptığı çalışmalar kapsamında Karşıyaka ilçesinde Dokunulabilir Engelsiz Modern Sanat Müzesi’ni hizmete açtı. Yerel yönetim ve engelliler yararına faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla açılan müze bugüne kadar on binlerce engelli bireyi ağırladı. Ülkede tek ve Avrupa’da sınırlı sayıda örneği bulunan müze projesi AP tarafından ödüle layık görüldü. Erden, AP’ye bağlı kuruluş European International Leadership Women Awards Forum tarafından yapılan değerlendirmede 2023 yılında başarılı 9 kadından biri seçilerek, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Brüksel’de ödülünü aldı.

Avrupa Birliği Hessen Eyalet Temsilciliği’nde yapılan ödül töreninde Erden’e ödülü Avrupa Parlamentosu üyelerinden Miriam Lexmann tarafından takdim edildi. Erden törende yaptığı konuşmada ödülünü atölyedeki çalışma arkadaşları, projenin destekçisi İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye ve depremzede yurttaşlar adına aldığını açıkladı. Tören açılışında ayrıca Kahramanmaraş depreminde yaşamını yitiren yurttaşlar adına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Nuray Erden aldığı ödülden ötürü gurur duyduğunu belirterek, “Bu müze sayesinde görmeyen gözlere umut olduk ve engelli bireylerin sanat eserlerine ulaşmasını sağladık. Yaptığımız özel üretim tablolar ve eserler, hissedilebilir yüzeyler sayesinde engelli ziyaretçiler tarafından incelenebiliyor. İzmir’de ve Türkiye’de böyle bir tesis yoktu. Hatta Avrupa’da ve dünyadaki sınırlı sayıda müzelerden olduğu için yurt dışından da buraya ziyarete gelenler oldu. Yıllar süren çabalarımız sonucunda kurduğumuz bu müze ile ödüle layık görüldüm ve ülkem adına gurur duyuyorum. İnanıyorum ki bundan sonra bu çalışmalarımızın kapsamını genişleterek daha fazla engelli bireye ulaşacağız.” dedi.


Müzede, 2014 yılından beri dokunabilir eserler üreten ve sergileyen İdol Sanat Evi sanatçıları ve Nuray Erden tarafından çalışılan 44 seramik kabartma tablo başta olmak üzere, modern sanat döneminin farklı akımlara mensup ünlü ressamlarının aslına uygun eserleri bulunuyor. Görme engelli bireylerin randevu ile ziyaret ettiği Örnekköy Farkındalık Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren müzede pek çok modern dönem sanatçısının eserleri dokunulabilir ve sesli betimlemeli olarak sergileniyor.


bottom of page