top of page

DÜNYA ÇİMENTO SEKTÖRÜ İSTANBUL’DA BULUŞTU

Çimentoda dünyanın en büyük ihracatçısı, Avrupa’nın ise en büyük üreticisi olan Türkiye, sektörün en büyük buluşmalarından biri olan çimento endüstrisi konferansı INTERCEM’e ev sahipliği yaptı.


Dünyanın önde gelen çimento endüstri konferansı INTERCEM’in 110’uncu buluşması, Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin (ÇCSİB) iş birliğiyle 19-21 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da düzenlendi. Ulusal ve uluslararası arenadan uzman konuklar ile sektör temsilcilerinin de konuşmacı olarak yer aldığı etkinliğe 60’ın üzerinde ülkeden yaklaşık 500 kişinin katıldı. Konferanslarda; çimento sektöründeki son gelişmeler, Covid-19 ve jeopolitik gelişmelerin sektöre etkisi, karbon emisyonu ve pazar trendlerinin de aralarında yer aldığı gelişmeler masaya yatırıldı.

Açılışta konuşan ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdulhamit Akçay Türkiye’nin global çimento sektöründeki önemine dikkat çekti ve enerji krizinin etkilerinden söz etti. Akçay konferansta ayrıca, “Türk Çimento Sektörü – Bugünü ve Geleceği” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye'nin çimento sektöründeki toplam ihracatın Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 arttığını söyleyen Akçay, yıl sonu çimento ihracatı hedefinin bir önceki yıla göre yüzde 30 artışla 1,7 milyar dolar olduğunu açıkladı.


Çimento sektörünün dijitalleşme ve yeşil dönüşüm alanındaki farkındalık bilincinin yüksek olduğunu ifade eden Akçay, başta kalite yönetimi olmak üzere pek çok süreçte yapay zeka kullanılmaya başlandığını, yeşil dönüşüm alanında ise verimlilik çalışmaları ve yenilenebilir enerji yatırımlarının yapıldığını belirtti.

ÇCSİB’nin çimento sektöründe yurt dışı faaliyetlerini sürdürdüğü “Turkish Cement” markasıyla yer INTERCEM’de konferansların yanı sıra fuaye alanında kurulan stantlarda tanıtım faaliyetleri gerçekleştirildi. Sektör temsilcileri pazardaki gelişmeler, yeni trendler ve ürünler hakkında fikir alışverişinde bulunurken, potansiyel iş birlikleri için de görüşmeler yaptılar.


bottom of page