top of page

EN UZUN SOLUKLU SERAMİK YARIŞMASI "ALTIN TESTİ", 30 YILDIR GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

1991 yılından beri otuz yıldır kesintisiz olarak yapılan Altın Testi Seramik Yarışması’nın 16.sı gerçekleştirildi. İzmir Rotary Kulübü’nün düzenlediği yarışma pandemi yüzünden ertelenmişti. Yarışmayı büyük bir özveriyle sürdüren Yıldız Şima, ödül töreninde “Ars longa, vita brevis- Hayat kısa, sanat uzundur” sözüne vurgu yaptı.


Doç. M. CANDAN GÜNGÖR

Kuruluşu 1961’e dayanan, İzmir ve Ege bölgesinin ilk, Türkiye’nin üçüncü en eski Rotary kulübü olan İzmir Rotary Kulübü’nün 1991’den bugüne, iki yılda bir bienal şeklinde düzenlediği 16. Altın Testi Seramik Yarışması sonuçlandı. Kalabalık bir davetli grubunun katıldığı ödül töreni ve sergi açılışı, 7 Ekim günü, Kültürpark Sanat Galerisi’nde İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin verdiği bir konser eşliğinde gerçekleşti.

Halim- Yıldız Şima çiftinin büyük bir özveriyle gerçekleştirdiği, otuz yıldır kesintisiz olarak devam eden Altın Testi Seramik Yarışması, son iki senedir yaşanan salgın nedeniyle yapılamamış ve ertelenmişti. Bu yıl yarışmaya başvuran 185 eserden 100 tanesi elemeyi geçerek sergilemeye değer bulundu.


İlk yıllarda seramik sanatı ve sanatçılarını desteklemek amacıyla başlayan yarışmaya katılan eserler giderek hem sayıca hem de nitelik bakımından arttı. 90’lı yıllarda yarışmaya katılan sanatçılardan bugün Türkiye’nin her yerinde akademik kadrolarda yer alan öğretim elemanları var ve ilk defa, daha önce bu yarışmada ödül kazanmış üç öğretim üyesi jüri olarak yer aldı.


Yarışmaya, başladığı 1991 yılından 2021 yılına kadar 2655 sanatçı katıldı, 1735 sanatçının eserleri sergilendi, 639 sanatçı ödül aldı Yarışma, 2014, 2016 ve 2018 yıllarında üç kıtaya ulaşarak, yabancı katılımcılar ve yabancı jüri üyeleri ile uluslararası bir boyut kazandı. Ancak bu yıl, yaşanan salgın nedeniyle alınan önlemler doğrultusunda yarışmanın uluslararası boyutu iptal edildi.


Yıldız Şima, yarışma ile ilgili olarak duygu ve düşüncelerini şu şekilde ifade etti: “Altın Testi’de 30 yıl! Evet, tam tamına 30 yıl, nasıl da geçmiş; hâlbuki biz milenyumu çok uzak sanıyorduk! 91-92 yıllarında üst üste yaptık yarışmayı, tabii çok zorluklar yaşadık… İki yılda bir yaparsak daha başarılı oluruz diye düşündük ve Türkiye’de bir ilki başardık. İzmir bir ilkler şehridir derler. İşte Altın Testi de bu ilklerden biri. Devlet sergisinde bile seramik konusu heykel sanatı içinde değerlendiriliyordu. Altın Testi’den sonra seramik, ayrı bir sanat dalı olarak kabul edildi. İzmir Altın Testi Seramik Yarışması, altınlı ve çok ödüllü olması dışında gençlerden duyduğuma göre dünyada 30 yıldır devam eden tek seramik yarışması. Altın Testi’nin bir özelliği daha var ki, çok onur verici: Hiçbir reklam, kazanç, koleksiyon kazanmak için yapılmıyor, sanatçıların yarışan eserleri kendilerine iade ediliyor. Çünkü amaç sanat ve sanatçıya hizmet. Bu hizmetin en somut halini biz sanatçı biyografilerinde Altın Testi’nin Başarı Belgeleri olarak görüyoruz. Sözlerimi çok sevdiğim Latince sözcüklerle bitiriyorum. ‘ARTE LONGE VİTA BREVİS’; ‘Hayat kısa, sanat uzundur’.”



İzmir Rotary Kulübü 2021-2022 Dönem Başkanı M. Erdal Miskioğlu ise törenin açılış konuşmasında, otuz yıldır devam eden bu yarışmayı kulübe, şehre ve Türkiye’ye kazandıran Yıldız- Halim Şima çiftine teşekkür ederek sözlerini şöyle sürdürdü; “Halim Şima’yı 2014’te kaybettiğimizden beri Yıldız Şima hala bu yarışmanın yaratıcısı ve önderi olarak çalışmaya devam ediyor. Bugün artık sadece ulusal değil uluslararası düzeyde en seçkin seramik yarışmalarından biri olan Altın Testi, kendisine, yarışma katılımcıları, jüri üyeleri ve biz Rotaryenlerden oluşan büyük bir aile yarattı. Altın Testi Ailesi bu yarışmayı yaşatmak için elinden geleni yapacaktır”.

16. Altın Testi Seramik Yarışması jürisinde bu yıl, Doç. Atilla Cengiz Kılıç, Bingül Başarır, Prof. Halil Yoleri, Öğr. Gör. Hasan Şahbaz, Mustafa Tunçalp, Doç. Mutlu Başkaya, Prof. Sevim Çizer yer aldılar. Yarışma Sergisi, İzmir Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi’nde 7- 12 Ekim 2021 tarihleri arasında izlendi.


Ülkemizde seramik sanatıyla ilgilenen herkesin katılımına açık olan, sanata ve sanatçıya destek veren, sanatseverlerin büyük bir heyecanla takip ederek beklediği Altın Testi Seramik Yarışması’nın daha uzun yıllar yaşamasını diliyoruz.

 

Yarışmada ödül alan sanatçılar

I. Ödül (Gülen&Turan Muşkara Ödülü): Sevinç Köseoğlu Ulubatlı

II. Ödül (Serra&Telat Muşkara Ödülü): Ekrem Coşkun

III. Ödül (Bilun & Galip Fesci Ödülü): Ebru Bulut

I. Mansiyon (Ayşe & Erdoğan Atay Ödülü): Eda İlbeyci

II. Mansiyon (Naile&Recep Çukurova Ödülü): Canan Gürel Ak

III. Mansiyon (Gül& Şükrü Kocagöz Ödülü): Aylin Alkan

Gençlik Ödülü (Yıldız&Halim Şima Ödülü): Şimel Berfin Polat

Şahıs ve kurum ödülleri;

1) İzmir Rotary Kulübü Ödülü: Hakan Ergun

2) Başkanlar Özel Ödülü: Nuriye Demir

3) İzmir Inner Wheel Kulübü Ödülü: Ümit Köyman

4) Gülen Muşkara Ödülü: Seyfullah Büyükçapar

5) Filiz Sarper Ödülü: Arzu Kantemir

6) Tüzüm Kızılcan Ödülü: Kenan Tarhan

7) Gönül Öney Ödülü: Nurdan Akbulut

8) Gündüz Hekimgil Ödülü: Emre Aydos

9) Gül Kocagöz Ödülü: Lezgin Kanat

10) Birsen & Bülent Civelek Ödülü: Ferda Filiz

11) Belkıs & Göksen Saran Ödülü: Sevim Çınar

12) Enver Dündar Başar Ödülü: Furkan Yüce

13) Gürdal & Gürel Özçalık Ödülü: Selim Çınar

14) Şimart Ödülü: Fatma Gürle

15) Hasan Ursavaş Ödülü: Denis Dilara Kesimli Aytepe


bottom of page