top of page

ESKİŞEHİR’E ARMAĞAN: ODUNPAZARI ŞEHRİN ATEŞİ SERAMİK GALERİSİ

Ağustos ayında Odunpazarı Arasta Çarşısı içinde açılan Şehrin Ateşi Odunpazarı Seramik Galerisi yaşayan bir galeri olma özelliği ile ayrıcalıklı bir konuma sahip. 7’den 77’ye herkese açık olan galeri ziyaretçilerine çamurla tanışma olanağı da sunuyor.


Prof. Ayşegül TÜREDİ ÖZEN / Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi Sanat Danışmanı

2015 yılında gerçekleştirilmeye başlayan Uluslararası Eskişehir Odunpazarı Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı’nda; 2017’de Davetli Sanatçı, 2018’de Onur Konuğu ve 2019’da da Danışman olarak yer aldım. Bu süreçlerde yerli ve yabancı birçok değerli seramik sanatçısının eserleri Odunpazarı Belediyesi’nin koleksiyonuna kazandırıldı. Bu eserlerin tek bir çatı altında toplanması ve sergilenmesi kısaca bir galeri oluşturulması düşüncesi her çalıştay sonrasında giderek büyüyen bir isteğe ve gerekliliğe dönüştü. Bu konuya duyarsız kalmayan Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt’un Odunpazarı Arasta Çarşısı içinde göstermiş olduğu mekanın “Şehrin Ateşi Odunpazarı Seramik Galerisi” olmasına karar verildi. 2021 yılının Aralık ayına kadar restoran ve otel olan binanın yaşayan bir galeriye dönüşmesi için genç, çalışkan ve deneyimli bir idari ve teknik kadro ile çalışmalara başladık.

Şehrin Ateşi Odunpazarı Seramik Galerisi; giriş, birinci ve ikinci kattan oluşmaktadır. Giriş bölümünde; yediden yetmişe galeriyi ziyaret etmesi düşünülen ziyaretçilerin çamurla tanışma heyecanı yaşayacakları Temel Seramik Atölyesi vardır. Giriş bölümünün uzantısında yer alan bölümde ise fırınlar, seramiğe dair aletler ve malzemelere yer ayrılmıştır. Birinci ve ikinci kattaki odalarda Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Çalıştayı’na ait koleksiyon eserler sergilenmektedir. Özel Sergi Odası, sanatçılar ve sanatçı adaylarının güncel-süreli sergiler açmalarına imkan tanımak için düşünülmüştür. Ziyaretçiler sanatçı odalarında bir seramik sanatçısının eserini/eserlerini üretme sürecine tanık olacaklar, çalışma ortamını yakından görecekler, sanatçılarla tanışarak sohbet edebileceklerdir. Sorkun Odası olarak düzenlenen odada; Eskişehir’in Mihalıççık İlçesi’nin Sorkun Mahallesi’nin (köyünün) geleneksel değeri olan bazı çömlek örneklerini yakından görerek, fotoğraflar eşliğinde yapım hikayesine de tanık olacaklardır. Ziyaretçilerimiz galeriyi gezerken ateş ve toprağın renkleriyle ayrı ayrı renklendirilmiş odalarında adeta Şehrin Ateşi çalıştay ortamındaymışçasına bir gezinti yapacaklar ve o süreçte yaşanan heyecanlara tanıklık edeceklerdir. Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi; Pazartesi hariç haftanın her günü 10.00-18.00 saatleri arasında, her yaş grubundan ziyaretçilere açık olacaktır.


Sanat Danışmanlığını yapmaktan gurur duyduğum, yaşayan bir galeri olma özelliği ile bir ilk olacağına inandığım bu mimari yapının meydana çıkarılmasında her türlü imkanı sunan başta Odunpazarı Belediyesi Başkanı Sayın Av. Kazım Kurt’a ve gece gündüz aralıksız çalışan tüm ekibe teşekkürlerimi sunuyorum. Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’nin güzel Eskişehir’imize armağan olması dileklerimle…


bottom of page