top of page

HEDEFİMİZ; İHRACAT BAŞARIMIZI SÜRDÜRMEK

Değerli okurlarımız,

Sektörümüz, pandeminin tüm olumsuz etkilerine rağmen 2021 yılında; aşılama ve ihracat pazarlarında normalleşme ile büyümeye, hedeflerini büyütmeye devam etmiştir.


2021 yılında Seramik Kaplama Malzemeleri ihracatı 150 milyon m2 barajını geçmiş ve tutar olarak da bir önceki yıla göre % 25 artışla 1 milyar dolara çok yaklaşmıştır. Seramik Sağlık Gereçleri ihracatımız değer olarak % 26’lık bir artışla yaklaşık 11 milyon adet ve 340 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Tüm alt kolları ile seramik sektörü ihracatı % 30 büyüme göstermiştir. Bundan sonrası için hedefimiz ihracat pazarlarımızda kalıcı olmak, sürdürülebilir büyümeyi sağlamaktır. Bunun için yatırım atağı içerisinde olan sektörümüz, yüksek katma değer oranımızla ülkemize döviz girdileri sağlamak için var gücüyle çalışmaya devam edecektir.


2021 yılında seramik sektöründe ulaşılan ihracat rakamları sevindirici ve motive edici olduğu kadar, 2022 yılında tüm dünyada devam eden salgın koşulları ve dünya ekonomisinin toparlanma uğraşları, özellikle yıl sonuna doğru ülkemizde yaşanan ekonomik gelişmeler, AB antidamping soruşturması, enerji kısıtlamaları ve fiyat artışları, Rusya- Ukrayna savaşı sektörümüzü de derinden etkilemiştir.

Türkiye Seramik Federasyonu olarak sektörümüzü yakından ilgilendiren her bir ana başlık yakından takip edilmekte ve gerekli girişimlerde bulunulmaktadır. Özellikle doğalgaz ve elektrik nedeniyle artan maliyetlerden üretimin ve ihracatın etkilenmemesi için, Ukrayna killeri ile ilgili arz kesintisi nedeniyle Şile killerindeki yasal kısıtların kaldırılmasına yönelik üretimi destekleyici yönde düzenlemelerin ve teşviklerin hayata geçirilmesi için büyük çaba gösterilmektedir.


Türkiye Seramik Federasyonu olarak ajandamızın bir önemli gündemi, AB’nin, Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) kapsamında, başta sınırda karbon düzenlemesi olmak üzere hayata geçireceği kapsamlı değişiklikleri yakından takip etmektir. AB Konseyi, Avrupa Birliği'nin “Fit for 55” paketinin kilit unsurlarından biri olan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) yönetmeliği üzerinde pozisyonunu resmileştirmiştir. Seramik sektörü kapsama dahil değildir. 2025 yılında CBAM’ın gözden geçirilmesi ve kapsamını 2026'dan itibaren daha fazla sektöre ve/veya dolaylı emisyonlara genişletmesi öngörülmektedir. 2026'dan itibaren en azından bazı seramik endüstrisi sektörlerinin sistem içine dahil edilebileceği olasılık dahilindedir. Yine ülkemiz, geçtiğimiz kasım ayında Paris Anlaşması’nı onaylamıştır. 32 hedef ve 81 eylemden oluşan Türkiye’nin de Yeşil Mutabakat Eylem Planı Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanmıştır. Sektör olarak bakanlıklarımız ile yakın çalışılarak sektörel uyumun gerçekleşmesi konusu titizlikle takip edilmektedir.


Kıymetli okurlarımız, 2021 Kasım ayında Türkiye’nin en büyük ihtisas fuarı olan Seramik Banyo Mutfak Fuarı (UNICERA), 27 bin yabancı olmak üzere 115 bin sektör profesyonelinin yoğun ilgisi ile gerçekleştirilmiştir. ABD, Kanada, Almanya, İtalya, İngiltere, Hindistan, Rusya’nın da aralarında bulunduğu 130’un üzerinde ülkeden fuara katılan alıcılar seramik sektörünün önde gelen 1200 markasının sergilediği yeni ürün ve koleksiyonlara büyük ilgi göstermişlerdir. Katılımcı firmalarla uluslararası gerçekleşen B2B görüşmeleri yeni ticaret anlaşmaları ile sonuçlanmıştır.


Geçtiğimiz yıl pandemiye rağmen sektörümüzün ihracatta gerçekleşen başarısının 2022 yılında da devam edeceğini umuyorum. Salgının ve ekonomik gelişmelerin üretimimiz üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak ve istihdamı korumak için çaba göstermeye devam edeceğimizi, sürdürülebilirliğe, Paris İklim Anlaşması ve ülke olarak koyduğumuz hedeflere, sektörel uyuma, özellikle ekonomik istikrarın sağlanması ve sanayinin toparlanmasını, buna bağlı bir büyümeyi, kamu ile el ele vererek inşa edebilmeyi temenni ediyorum.


Saygılarımla.


















Comments


bottom of page