top of page

KADININ ERKİ DÜNYAYI DEĞİŞTİRİR

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir araya gelen 8 seramik sanatçısının yapıtları “Kadının Erki” başlıklı sergide buluştu. Sanatçılar yapıtlarını üretirken hem kendi kimliğini hem de dünyayı değiştirme gücüne sahip kadının erkine odaklanmışlardı.


Doç. M. CANDAN GÜNGÖR

“Kadının Erki” Sergisi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için bir araya gelen 8 sanatçının katılımıyla 7 Mart’ta Eskişehir Atilla Özer Karikatürlü Ev’de açıldı. Açılış, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, sanatçılar, öğrenciler ve sanatseverlerin yoğun katılımıyla gerçekleşti.

Anadolu’nun binlerce yıllık geçmişinde, arkeolojik kazılarda ortaya çıkan buluntular arasında, bolluğu, bereketi, doğurganlığı temsil eden ana tanrıça figürleri ve idoller vardı. Sonraki dönemlerde ortaya çıkarılan heykeller, mitolojik karakterler, Anadolu’daki Bilge Kadın, Hanım ağa tanımlamaları, kadının toplumdaki yerini, değerini ve önemini belirlemiştir. Kimi zaman kutsallaştırılan kimi zaman korkulan kadın, üreten, geliştiren, sürdürendi. Süreç içerisinde rolü değişen kadın, günümüzde hem kendi kimliğini hem de dünyayı değiştirmeye, dönüştürmeye devam edendir.


Bu noktadan hareketle 8 kadın sanatçı, kendi düşünceleri, bakış açıları ve hayatlarındaki gerçek hikayelerden yola çıkarak eserler üretti. Eserlerden her birinin ayrı bir hikayesi vardı ve her bir çalışma, seramiğin zengin teknik olanaklarından yararlanılarak çözümlenmiş, anlatıyı kuvvetlendirmişti.


Sergiye, Aysun Çölbayır Diniz, Deniz Onur Erman, Ece Kanışkan, Mutlu Başkaya, M. Candan Güngör, Oya Uzuner, Özgür Kaptan, Şebnem Toker Bahar katıldılar.



bottom of page