top of page

KİREMİT ENDÜSTRİSİ İÇİN ÖZEL SIR: KURŞUNSUZ VE DÜŞÜK DERECEDE CAMLAŞIYOR


Seramik çalışmalarını Almanya‘daki firmasıyla sürdüren Erhan Baykara, kiremit endüstrisi için düşük derecede pekişen ve kurşun içermeyen sırlar üretti. Bu sırlar sayesinde, kiremitlerin su emmesini önlemek için fırınlandıktan sonra silikon püskürtmek gibi artık Avrupa’da kullanılmayan eski sistemlere gerek kalmıyor.


1969 yılında Avrupa’nın en büyük kil yataklarının bulunduğu Kannenbäckerland'ın kalbinde kurulan Baykara firması, yarım yüzyıldır hem Almanya hem de Türkiye’de kaliteli seramik hammaddeleri, astarlar, fritler ve sırlar üretiyor. Müşterilerine teknik destek verirken, kendi yenilikçi materyal ve formüllerini geliştirmelerine de yardımcı oluyor.


Firmanın kurucusu Erhan Baykara, ilk olarak güzel sanatlar eğitimi almış (İDGSA mezunu) olsa da, daha sonra Almanya’da alanının en iyilerinden biri olan Devlet Seramik Okulu (Staatliche Fachhochschule)‘nda okumuş. Uzun yıllardır bu sektörde emek veren Baykara, son olarak kiremit endüstrisi için düşük derecede sinterleşen kurşunsuz sır üretti. Erhan Baykara, bu sırları üretmesindeki amacı şöyle anlatıyor: “Malum, Türkiye’de kiremit halen Hoffman fırınlarında fırınlanıp, su emmesine mani olmak için fırınlandıktan sonra silikon püskürtülmektedir. Oysa Avrupa’da, özellikle Almanya’da bu eski sistem kullanılmamaktadır. Türkiye‘de gazlı tünel fırınlarda kiremit üretimi yapan firmalar azınlıktadır. Ateşleme 925- 950 C° derecelerde olup, engop (astar) kullanılmaktadır. Bizim yeni ürünlerimiz, düşük derecede camlaşan kurşunsuz sırlarımız 900 C°den başlayıp, 980- 1000 C° ve daha yüksek hararetteki gazlı fırınlarda kullanılabilmektedir.“

Baykara’nın kiremit endüstrisi için geliştirdiği düşük derecede camlaşan ürünün fırınlanma süresi 110 - 120 dakikadan itibaren başlıyor. O yüzden seramik sektöründe 45 dakikalık ve daha düşük derecelerde bu ürün kullanılamıyor. Seramik sektöründeki çabuk pişirim, 980 C° ve daha yukarısı için kurşunsuz ayrı bir reçeteleri daha var. Çesitli kiremit gövde yapılarının genleşme katsayıları ile üzerindeki sırın genleşme katsayılarının farklı olması halinde, oluşabilecek yüzey çatlaklarına karşı AR-GE çalışanları vasıtasıyla seramik hammaddeleri katkısı öneriliyor. Ayrıca çeşitli oranlarda kil ve oksit katkısıyla şeffaf renksiz sırları renklendirmek de mümkün.


Baykara GmbH firması ile H.J. Schmidt Firması seramik sektöründe beraber çalışıyor. Baykara GmbH‘nin, seramik sırları ve astarları H.J.Schmidt tarafından Bendorf, Almanya’da üretiliyor.


bottom of page