top of page

"KORONAVİRÜS YÜZÜNDEN TALEPLER TÜRKİYE'YE KAYIYOR; BÜYÜYECEĞİZ"

NG Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral, Çin’deki koronavirüs salgını yüzünden taleplerin Türkiye’ye kaydığını belirterek, “Bu fırsatı değerlendirebilirsek, daha büyük bir büyümeye ulaşabiliriz” dedi.


NG Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Başkanı, aynı zamanda Türkiye Genç İş İnsanları Konfederasyonu Başkanı Erkan Güral, geçtiğimiz günlerde düzenlenen basın toplantısında iş dünyasına ve özellikle de seramik sektörüne umut verdi. Güral, Amerika’nın Las Vegas ve İspanya’nın Valencia kentlerinde gerçekleşen fuarlarda, Çin’deki Koronavirüs salgınından dolayı seramikteki taleplerin Avrupa ve Türkiye’ye kaymaya başladığını gördüklerini aktardı. İşte o toplantıda Erkan Güral’ın aktardıkları:


Krizi Atlattık

“Buhranlı dönemin bittiğini görmekten mutluyuz. 2019’un son çeyreğinde pozitif ivmelenme başladı. 2020’de işlerimizin daha iyi olacağı sinyalini verdi. Biz kriz kelimesini lügatımızdan çıkardık. “Fevkalade dönemlerde”

B planımız hep vardır. Kütahya Seramik olarak 2018’in ikinci yarısında mevcut durumumuzu koruduk. Yüzde 20 oranında etkilendik ve ihracata yöneldik. Bu bir sene içinde olmadı. Daha önce ektiklerimizin hasadını aldık. 2018’den 2019’a geçerken ihracatı yüzde 56 artırdık. 2020 bütçemizi ise yüzde 42’lik artışa göre ayarladık ama yüzde 50’nin üzerine çıkacağımıza inanıyorum. Kütahya Seramik’te kapalı fırınımız yok. Yüzde 100 kapasiteyle üretiyoruz. Üretimimiz günlük 100 bin, yıllık 36 milyon metrekare.”

400 Milyon Liralık Yeni Yatırım

“Kurlar stabil, faiz oranları düşük, seçim beklenmiyor. Yatırıma uygun bir ortam var. Biz de yeni bir seramik fabrikası yatırımı planlıyoruz. 2015’te büyük bir tesisi programa almıştık. O fabrikada büyük boyutlu inovatif ürünler üretiyoruz. Çin Halk Cumhuriyeti’ne ihracat yapan ilk ve tek şirketiz. O inovatif ürünlerle İspanya’ya en fazla seramik ihracatı yapan da biziz. 79 ülkeye 289 noktaya ihracat yapıyoruz. İhracat uzun soluklu bir iş. Turquality uygulamalarındaki desteği için Bakanlığa teşekkür borçluyuz. Bu tür uygulamalar arttıkça ihracata katkılar da artacaktır. Yatırımı seven, istihdamı önemseyen bir şirketiz. Hammadde kaynakları, limanlarıyla yatırım için Türkiye’den daha iyi bir yer olamaz. Bizim tüm sanayi yatırımlarımız Kütahya’da. Kütahya ekonomisi ve bölge ekonomisi bu gelişmeden etkilenecek. Yeni fabrikayla direk 200 kişilik istihdam yaratacağız, aileleri ve çevreleriyle birkaç bin kişiyi etkilecek. Bir seramik fabrikası 250 milyon liraya mal oluyor, işletme sermayesiyle 400 milyonu bulur.”


Koronavirüs Yüzünden Talepler Türkiye’ye Kayıyor

“Amerika’nın Las Vegas şehrinde, ardından İspanya’nın Valencia şehrinde gerçekleşen seramik fuarlarında Çin’de yaşanan Koronavirüs salgınından dolayı seramikteki taleplerin Avrupa ve Türkiye’ye kaymaya başladığını gördük. UNICERA’da bunu daha belirgin biçimde göreceğiz. İnsanlık için üzücü bir durum. Bugüne kadar böyle bir insanlık dramı görmedim. Bırakın üretimi, günlük yaşamlarını bile sürdürecek durumda değiller. Ama ekonominin çarkları dönüyor. Türkiye olarak biz de bu fırsatı değerlendirmeliyiz. Bunun avantajlarını kullanabilirsek daha büyük bir büyümeye ulaşabiliriz. Bu salgının seramik sektörüne olumlu yansıması dolayısıyla yıllık bazda yüzde 30’luk pazar payı alabilir. Düşük kapasite ile çalışan tesislerin tam kapasiteyle çalışmasını sağlayabilir. En önemli avantajlarımızdan birisi de ABD’nin Çin’e gümrük vergisi uygulamaya başlaması ve ticari yaptırımları. Çıkış trendi de 2019 yılı sonunda gümrük vergisi uygulamasıyla başladı zaten, son olarak virüs de katkıda bulundu.”


“Made in Turkey” değer kazanmalı

“İtalya, İspanya, Polonya, Türkiye. Hepsi de önemli seramik üreticisi ülkeler. Ama bizim sorunumuz “Made in Turkey”nin “Made in Italy” kadar değerli olmaması. Teknolojik anlamda hiçbir eksiğimiz yok. Ne var ki, bizim 10 liraya satıldığımız yerde onlar 30 liraya satılıyor. “Made in Turkey” algısının kıymetlenmesi önemli. Bu algıya yatırım yapmalıyız.”

bottom of page