top of page

MASAKAZU KUSAKABE ÇALIŞTAYLA ANILDI

Geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren seramikçi, fırın tasarımcısı, ressam ve gökbilimci Masakazu Kusakabe bir çalıştayla anıldı. Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Arabahmet Yerleşkesi ‘Soul of Life Ceramics’ Atölyesi’nde gerçekleştirilen çalıştayda Kusakabe’nin inşa etmiş olduğu Dumansız Anagama Fırını ateşlendi.


PROF. T. EMRE FEYZOĞLU


Masakazu Kusakabe, Japon seramik sanatının önde gelen ve dünyaca tanınan isimlerinden biridir. 1946 yılında Japonya’nın Miharu kentinde dünyaya gelen Kusakabe, 1997 yılından itibaren çok sayıda ulusal ve uluslararası etkinliğe katılmış, Japonya, Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere, Türkiye, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Fransa, İspanya, Yeni Zelanda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Tayvan gibi ülkelerde, kendi geliştirmiş olduğu dumansız Anagama fırınları inşa etmiş ve çalıştaylara katılmıştır. Kusakabe, geliştirmiş olduğu bu fırın modeliyle birçok seramik merkezinin ve sanatçının ilgi odağı olmuştur. Bu model, aynı zamanda sürdürülebilir çevre yönetimi açısından da büyük ilgi görmüş ve Kusakabe’nin tanınırlığında da önemli bir etken olmuştur. Kusakabe, Marc Lancet ile yazdığı “Japon Odun Pişirimli Seramikleri” başlıklı kitapla da seramik alanında literatüre girmiştir.


Masakazu Kusakabe, Türk seramik sanatçılarıyla ilk olarak 2007 yılında Tülin Özyurt’un Yüksek Lisans araştırma çalışması nedeniyle Japonya’nın Mashiko kentinde bir araya gelmiş ve Sasukenei adlı fırının yapımını bu sanatçıyla birlikte gerçekleştirmiştir. 2014 yılında ise Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Öğretim Üyesi Doç (Prof.) T. Emre Feyzoğlu’nun planladığı projeyi hayata geçirmek üzere Ankara’ya gelmiş ve 20 gün süren fırın inşası ve pişirim etkinliklerine katılmıştır.



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Kıbrıs Amerikan Üniversitesi ve Girne Amerikan Üniversitesi’nin katkılarıyla seramik sanatçıları Sinem Ertaner ve Toya Akpınar Japonya’da Kusakabe’nin konuğu olarak çalışma ve gözlemleme fırsatı bulmuşlardır. Daha sonra Sinem Ertaner ve Toya Akpınar tarafından davet edilen Masakazu Kusakabe, 2017 yılında da Lefkoşa’da ‘Soul of Life Ceramics’ Atölyesi’nde “Miharu” isimli Dumansız Pişirim Fırını inşası gerçekleştirmiştir.



2 Şubat 2023 tarihinde hayata veda eden Masakazu Kusakabe Türk sanatçıların olduğu gibi birçok farklı ülkeden sanatçı ve sanatseverin ilgi ve sevgisini kazanmış çok değerli bir sanat ve bilim insanıydı. Tüm nitelikleriyle hafızalara kazınmış bir değer olan Masakazu Kusakabe’yi anmak ve bıraktığı hatırayı yaşatmak amacıyla 11- 19 Kasım 2023 tarihleri arasında Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Arabahmet Yerleşkesi Soul of Life Ceramics Atölyesi’nde, 2015 yılında kendisinin önderliğinde inşa edilmiş olan Dumansız Anagama Fırınının ateşlenmesiyle bir çalıştay düzenlenmiştir. Bu çalıştaya  Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nden Prof. T. Emre Feyzoğlu, grafik uygulama ve afiş vb. çalışmaları gerçekleştiren TRT Radyo Dairesi Grafikeri Serap Feyzoğlu, seramik sanatçısı Tülin Özyurt ve süreci belgelemiş olan dünyaca tanınmış fotoğraf sanatçısı Ahmet Özyurt, Kıbrıs Amerikan Üniversitesi  Öğretim Elemanı ve seramik sanatçıları Sinem Ertaner ve Toya Akpınar,  Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dilek Kuyrukçu, Kıbrıs Türk seramik camiasından çok değerli katılımcılar Özge Yücesoy, Mandana Mehrnia, Şenol Özdevrim, Mehmet Aytekin, Ferah Racioğlu, Rauf Ersenel, Muhammed Said Alpsoy, Sevcan Çerkes ve Mehmedemin Yıldızçoban katılmışlardır. 


bottom of page