top of page

MEHMET NURİ GÖÇEN KUŞADASI ULUSLARARASI SERAMİK ÇALIŞTAYI 10 YAŞINDA

Ülkemizin duayen seramik sanatçılarından Mehmet Tüzüm Kızılcan'ın küratörlüğünü yaptığı Mehmet Nuri Göçen Kuşadası Uluslararası Seramik Çalıştayı 10. yılına ulaştı. Bu yıl da Türkiye’den ve dünyanın birçok ülkesinden davet edilen seramik sanatçıları, çömlekçi ustaları ve genç sanatçı adayları hep beraber üretmenin coşkusunu yaşadılar.


DOÇ. DR. NURDAN YILMAZ ARSLAN

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi

Seramik ve Cam Bölümü


Mehmet Nuri Göçen Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın sponsorluğunda, ülkemizin duayen seramik sanatçılarından Mehmet Tüzüm Kızılcan'ın küratörlüğünde ve Kuşadası Belediyesi'nin katkılarıyla gerçekleşen Mehmet Nuri Göçen Kuşadası Uluslararası Seramik Çalıştayı 10. yılında Türkiye’den ve dünyanın birçok ülkesinden davet edilen seramik sanatçılarını, çömlekçi ustalarını ve genç seramik sanatçı adaylarını ağırladı.


Vakıf, 2008 yılında Mehmet Nuri Göçen'in vefatından sonra onun felsefesini ve anısını yaşatmak için kızı mimar Naile Göçen Çukurova tarafından kurulmuştur. Sayın Naile Göçen Çukurova'nın sanata ve eğitime verdiği destek ile hayat bulan "Mehmet Nuri Göçen Kültür ve Sanat Vakfı" başarılı ancak imkanı olmayan gençlere başta eğitim bursu olmak üzere sosyal, bilimsel ve kültürel alanlarda sosyal sorumluluk projelerini gerçekleştirmeye devam etmektedir.


Bu bağlamda; 2-12 Ekim 2023 tarihlerinde 10. kez gerçekleşen Mehmet Nuri Göçen Kuşadası Uluslararası Seramik Çalıştayı Kuşadası’ndaki Pine Bay otelinin çalıştay için hazırlanmış özel alanında bir seramik atölyesinin gerekli olanakları ile gerçekleşmiştir.

Çalıştay afişi ve katılımcıları Çalıştay alanı, Karacasu çömlek ustaları

Ülkemizden ve dünyanın birçok ülkesinden sanatçıları ağırlayan çalıştay, alternatif pişirim teknikleri ile alanında uzmanlaşmış sanatçılar tarafından tüm sanatçıların katılımı ile uygulanmıştır. Raku, lüster, naked raku, saga, obvara, kumda pişirim gibi tekniklerin atölye ortamında hazırlanarak uygulanması ile seramik sanatının deneysel ve teknik bilgilerinin zanaattan sanata yolculuğuna dönüşen sürecine tanıklık edilmiştir.

Raku pişirimi uygulamaları Sagar pişirim uygulamaları

M. Tüzüm Kızılcan, Türkiye Naile Göçen Çukurova kendi çalışması ile


Diğer taraftan seramik sanat eğitiminde açık atölye dersleri olarak da tanımlayabileceğimiz çalıştaylar ve sempozyumlar usta-çırak ilişkisi bağlamında genç seramikçi adaylarını ve asistan öğrencileri deneyimli seramik sanatçılar ile buluşturarak sanat eğitimine önemli katkı sağlamaktadır. Öğretirken öğrenilen deneyimli bilgilerin farklı şekillendirme ve pişirim teknikleri ile üç boyutlu sanat eserlerine dönüşme süreci, workshop uygulamaları ile gerçekleşmiştir. Seramik sanatının kültür-kimlik bağlamında yerelden evrensele, gelenekselden çağdaşa dönüşme sürecine de tanıklık ettiğimiz çalıştay tüm katılımcı sanatçıların ve çömlekçi ustalarının çalışma sonrası sunumları ile gerçekleştirdikleri etkinliği önemli bir boyuta taşımıştır.

Malkhaz Shveıidze, Gürcistan Nurdan Yılmaz Arslan,Türkiye

Otar Vepkhvadze, Gürcistan Stratos Krakitsos, Yunanistan


Çalıştay sürecinde gerçekleşen ilk sergi katılımcıların yanlarında getirdikleri "deniz" temalı eserlerin Kuşadası Old Town Tanneries'in tarihi mekanında izleyicilerle buluşması ile başlamıştır. Çalıştay sürecinde tüm katılımcıların bölgenin tarihi dokusunu tanımasına yönelik Efes, Şirince kültür gezisi düzenlenmiştir. Katılımcıların çalıştay sürecinde ürettikleri eserler 11 Ekim tarihinde yine Kuşadası Old Town Tanneries'in tarihi mekanlarında kapanış sergisinde yer almıştır.

Danijela Piculjan, Hırvatistan Shamai Sam Gibshs, İsrail

Buğra Özer, Türkiye Kadir Ertürk, Türkiye Tevfik Türen Karagözoğlu, Türkiye


Kapanış sergisinin yanı sıra sunuculuğunu vakfın genç kuşak temsilcisi Rena Çukurova'nın yaptığı, Sayın Naile Göçen Çukurova ve çalıştayın küratörlüğünü yapan değerli hocamız M. Tüzüm Kızılcan'ın teşekkür konuşmaları sonrası, katılımcılara teşekkür ve müze koleksiyon plaketlerinin verildiği bir seremoni ile çalıştay son bulmuştur.

Sukumarl Tuk Sarakasetrin, Bangkog Ergün Arda, Türkiye


Tam da bu bağlamda, Neolitik çağdan günümüze seramik sanatının evrilerek gelenekten çağdaşa dönüşme sürecini seramiğin malzeme olarak plastik ifade dili ile açıklayabiliriz. Seramik sanatının kültür-kimlik içeriği ile yerelden evrensele dönüşme sürecine tanık olduğumuz sempozyum ve çalıştaylar bizim gibi ülkelerde özel ve kurumsal desteklerin varlığı ile ivme kazanmaktadır. Son yıllarda ülkemizde özel kurumlar, üniversiteler ve belediyelerin ortak projeler ile hayata geçirdiği sempozyumlar ve çalıştaylar kültür-kimlik ve bellek olarak ülkemizde ve dünyada çağdaş seramik sanatının dili olmaya devam edecektir.

bottom of page