top of page

MESLEKTAŞ DAYANIŞMASI ÇIĞ GİBİ BÜYÜDÜ: SERAMİK DAYANIŞMA PLATFORMU

Ağustos ayında başlayan ve günlerce söndürülemeyen orman yangınlarında atölyesi ve evi yanma tehlikesi altındaki seramikçilerin yardım çağrıları üzerine kurulan Seramik Dayanışma Platformu, küçük bir meslektaş dayanışması olarak başladı ama büyük bir sevgi birlikteliğine dönüştü. Platform, yangından etkilenen çocuklara sanat yoluyla rehabilitasyon desteği vermeye de başladı.


Prof. TUĞRUL EMRE FEYZOĞLU


Seramik Dayanışma Platformu 1 Ağustos 2021 tarihinden itibaren başlayan ve günlerce sürerek ülkemiz ormanlarının yanı sıra birçok yerleşim bölgesini tamamen etkisi altına alan yangınlar süresince, atölyesi ve evi yanma tehlikesi altında olan seramik sanatçısı arkadaşlarımızın yardım çağrıları üzerine Hacettepe Üniversitesi GSF Seramik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. T. Emre Feyzoğlu tarafından kurulmuş, İstanbul’dan MeClay Seramik Atölyesi’nin kurucusu Müge Eryılmaz ve seramik sanatçısı Alev Oskay’ın katılımının ardından Türkiye geneline yayılmaya başlamıştır.

Tamamen amatör bir ruhla, hiçbir kurum ya da kuruluşa bağlı olmadan sosyal medya üzerinden kurulan Platform ilk etapta Marmaris Hisarönü’nde Pınar Baklan’ın ve Bodrum Mazı’da Bağdagül Demirtürk’ün acil yardım taleplerini karşılama amacını güderken, Bodrum Umurca’dan Tarık Kartal, Marmaris Armutalan’dan Atila Gedik, Datça’dan Şafak Uçman ve Manavgat’tan Gülden Yeğinaltay’ın girişimde bulundukları yardım hareketlerine destek olma görevini de üstlenmiştir. Sosyal medya iletişim aracı olan Whatsapp üzerinde kurulan Platform kısa sürede çok sayıda seramik sanatçısına ulaşmış ve meslektaşlarımızdan gördüğü yoğun ilgi ve destekle hızlıca büyüyerek beklenin üstünde bir işlev görmüştür.


Platform, katılımcılarının önerileriyle ve gelen taleplerle ilk olarak yangına müdahalede gerekli olan malzemelerin teminini sağlamaya gayret etmiş, irtibata geçilen ve girişimin bir parçası olmayı hemen kabul eden Kalaçlar (Murat Kalaçlar), Refsan (Gökhan Karaaslan), Metin Özgüven İş Güvenlik Malzemeleri (Metin Özgüven) ve Graser (Sebahattin Gündoğdu) gibi firmalarımızın katılımı ve desteği, platform üyelerinin özverili yaklaşım ve destekleriyle öncelikle Marmaris Hisarönü, Bodrum Mazı, Bodrum Umurca ve Datça’da bulunan meslektaşlarımıza talepte bulundukları ve ihtiyaçları olabilecek yanmaz ayakkabı, yanmaz eldiven, telsiz, yanmaz battaniye, kolluk, kafa lambası, baret, şarjlı fener, aktif karbon maske, kalem pil, yanmaz tulum, megafon, yangın söndürme tüpü ve koruyucu gözlük gibi malzemelerin gönderimini sağlamıştır.


Türkiye genelinde seramik eğitimi alan öğrencilerimizin de katkıda bulunma istekleri üzerine aynı süreç içinde Seramik Öğrenci Dayanışma Platformu da oluşturulmuş, Hacettepe Üniversitesi GSF Seramik Bölümü Sanatta Yeterlik Öğrencisi Hilal Küçük’ün sorumluluk almasıyla bu grup Manavgat’tan Gülden Yeğinaltay’ın ‘sıhhi yardım’ talebini karşılamış ve buraya çok sayıda çocuk bezi, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, ıslak mendil, kadın bezi, kolonya vb. malzeme gönderilmiştir.

Yangın sonrası sanatla rehabilitasyon


Yangının biraz geç de olsa söndürülebilmiş ve meslektaşlarımız Pınar Baklan ve Bağdagül Demirtürk’ün yangını maddi anlamda olabilecek en az hasarla atlatmış olmalarının ardından kendileriyle tekrar irtibata geçilmiş ve bu arkadaşlarımızdan gelen, bölgelerindeki yangından etkilenmiş ve büyük korku yaşamış olan çocuklarımıza “Sanat Yoluyla Rehabilitasyon” yapma isteklerine yine platform olarak destekte bulunulmuş ve her iki bölgeye de çok sayıda ve çeşitte seramik çamuru, modelaj kalemi, turnet, merdane, çini boyası, şeffaf sır, boyama önlüğü, akrilik boya, tuval, fırça seti, palet gibi malzemelerin gönderimi sağlanmıştır. Her iki meslektaşımız da bu çalışmayı bölgelerindeki orta dereceli okullarda gerçekleştireceklerdir. Platformumuz bu amaca desteği sürdürebilmek ve seramik uygulamalarının bu bölgelerdeki çocuklarımız tarafından sürekli uygulanabilirliğini sağlamak amacıyla üyelerinden gelen son desteklerle Bodrum Mazı’daki okulumuza Refsan’ın da desteğiyle bir seramik fırını göndermiş, Hisarönü’nde bulunan okulumuza da aynı fırından gönderebilmek için çalışma içerisinde bulunmaktadır.


Seramik Dayanışma Platformu ilk başta küçük bir meslektaş dayanışması olarak başlamış, daha sonra duayen sanatçı ve hocalar, akademisyenler, öğrenciler, atölyeler, sanatçılar, firmalar ve gönüllü birçok insanımızın katılımıyla büyük bir sevgi birlikteliğine dönüşmüştür. Birçok katılımcı platforma katkılarını sağladıktan sonra iletişim ağından ayrılıp yeni katılımcılara yer açmış ama süreci aralıksız takip edip, çevrelerini de bunun bir parçası haline getirebilmek için çaba sarf etmişlerdir. Burada adı anılması gereken onlarca kahraman vardır. Ancak hepsini tek tek yazmaya imkan bulunmamaktadır. Hepsinin anlayışına sığınarak bu platformun kahramanı olan tüm katılımcılarına sonsuz teşekkürlerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz.








bottom of page