top of page

MSGSÜ- VİTRA SANAT ATÖLYESİ’NİN ETKİLEŞİMLİ ON YILI


MSGSÜ- VitrA Seramik Sanat Atölyesi’nin “ON” başlıklı sergisi 2012- 2022 yılları arasında on yedi sanatçının konuk sanatçı programı kapsamında ürettiği yapıtları izleyici ile buluşturdu. Şubat ayında Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen sergi, atölyenin üniversite bünyesinde, öğrenci ve akademisyenlerin de sanatçılar ile etkileşimiyle geçen son on yılına şahitlik etti.


AYÇA UĞUR


1957 yılında Dr. Nejat F. Eczacıbaşı'nın önderliğinde, kendisinin “Sanat ve kültüre yapılan her türlü yatırım, doğrudan doğruya toplumun sosyal varlığı, ekonomisi, politikası ve bütün benliğinin de gelişmesine yapılmış bir katkıdır” düşüncesi temelinde şekil alan VitrA Sanat atölyesi, Mumhane’de bulunan Eczacıbaşı laboratuvarında kuruldu. Sanatçılar için bir çalışma ortamı haline gelen atölye aynı zamanda yarışmalar ve kurslarla genç isimleri seramik alanına kazandırdı. Daha sonraki yıllarda da Kartal’da Eczacıbaşı Seramik Fabrikaları bünyesinde sanatçılara çalışma alanları sunarak Belma ve Sadi Diren yönetiminde varlığını sürdürdü. 1997 yılında eski Eczacıbaşı Modern Sanat Atölyesi’nin bir devamı olarak VitrA Seramik Sanat Atölyesi adıyla, Reyhan Gürses yönetiminde sanatçılar için bir çalışma ve buluşma noktası olmaya devam etti. Açılan disiplinler arası sergilerin yanı sıra 1998 yılından itibaren atölyede çalışan sanatçıların çalışmaları “Kişisel İzler” sergileriyle Türkiye’nin çeşitli kentlerinde sergilendi.

Alev Ebüzziya, Candeğer Furtun, Tüzüm Kızılcan, Erdoğan Ersen, Cevdet Altuğ, Alev İlker, Hasan Tugay, Nasip İyem gibi sanatçıları ağırlamış olan VitrA Seramik Sanat atölyesi, 2012 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Seramik Ürünler Araştırma ve Uygulama Merkezi -SERAM ile imzalanan özel bir protokol sonucunda çalışmalarını Seramik ve Cam Bölümü atölyelerinde “MSGSÜ- VitrA Seramik Sanat Atölyesi” adı ile sürdürmeye başladı. Bölüm Başkanı Prof. Süleyman Belen “Bu fikrin en önemli yanı atölyede çalışan sanatçıların eğitimin içinde çalışmalarını gerçekleştirmeleri ve öğrencilerinin bu faaliyetler ile yeni bir deneyim sağlamalarına olanak tanımasıydı. Ayrıca üniversitemizin bulunduğu konum nedeni ile özellikle yurtdışından gelecek sanatçılar için cazibe noktası olacağı düşüncesi de yer almaktaydı.” diyor.

Bu on yıllık süreçte atölyede sırası ile Ole Lislerud, Bernard Heesen, Ayfer Kalsın, Sevim Çizer, Güngör Güner, Piet Stockmans, Yeşim Zümrüt, Burcu Öztürk Karabey, Funda Susamoğlu, Şirin Koçak, Yasemin Yarol, Gülfidan Özmen, Petr Stacho, Mutlu Başkaya, Mustafa Ağatekin, Beril Anılanmert ve Kemal Tizgöl olmak üzere 17 sanatçı ağırlandı; sanat, tasarım, arkeoloji gibi pek çok alandan isimlerin yer aldığı Sanatçı Konuşmaları ve Kültür Konuşmaları etkinlik serilerine ev sahipliği yapıldı ve “Temas- Ole Lislerud” ve “On Sekiz On Dokuz” adlı sergiler gerçekleştirildi. Pandemi sürecinde 15 çevrimiçi konferans ile sanat hayatına katkısını sürdüren MSGSÜ- VitrA Seramik Sanat Atölyesi, bu sürecin ardından sanatçıları ağırlamaya devam ediyor.


Seramik Ürünler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Ayşe Kurşuncu, bu iş birliğinin etkilerini ve yeni serginin heyecanını “2012 yılından beri on yedi sanatçıya ev sahipliği yapmak, sanat üretimlerinin ilham kaynaklarını görmek, çalışma sistemlerini öğrenmek, kullandıkları özel teknikleri tecrübe etmek ve Seramik ve Cam Bölümü öğrencileri ile beraber sanatçıların üretim maceralarına dâhil olmak, hepimiz için eşsiz bir tecrübe ve mesleki bilgi birikimine imkan verdi. Ev sahibi konumunda bulunmak ve bu sürecin bir parçası olmak büyük bir mutluluk.” sözleri ile paylaştı.

Emre Zeytinoğlu ise “ON: MSGSÜ- VitrA Seramik Sanat Atölyesi 2012-2022 Çalışmaları” sergisi için şunları söyledi: “İşte VitrA Seramik Sanat Atölyesi ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Seramik ve Cam Bölümü’nün yıllardır yaptığı iş birliği bu noktada önem kazanıyor: Bir yanda bu sanatın kuramsal boyutları, kural ve kriterleri ile ilgilenen bir üniversite bölümü ve diğer yanda ise o bölümdeki her tür uygulamayı teknolojik donanımıyla destekleyen bir endüstri birimi… Ve bu iş birliği ile ortaya çıkan sanat sergileri…”


Comments


bottom of page