top of page

OTEL YAPILARINDA 2022’NİN TRENDLERİ:EV SICAKLIĞINDA, DOĞAL RENKLER VE DOKULAR

İç Mimar Aslı Arıkan Dayıoğlu, 2022 yılında otel iç mekanlarında karşımıza çıkacak dekorasyon trendlerini değerlendirdi. Dayıoğlu’na göre ev sıcaklığında tasarlanmış otel yapıları ön plana çıkarken; kolay temizlenir, mikrop barındırmayan cam ve seramik malzemeler, tüketimi azaltan sensörlü bataryalar tercih edilecek.

Designist Kurucusu İç Mimar Aslı Arıkan Dayıoğlu, 2022 yılında otel tasarımlarında konuşulacak yenilikleri ve karşımıza çıkacak dekorasyon trendlerini aktardı. Doğal renkler, dokular ve malzemelerin hakim olduğu, kullanıcıların tüm duyularına hitap eden otel tasarımlarının ön planda olacağını belirten mimara göre özellikle sürdürülebilir mekanlar başarı kazanacak. İşte Aslı Arıkan Dayıoğlu’nun aktardığı tasarım trendleri:


Her yerde ev hissini arıyoruz


Covid-19 salgınıyla beraber evlere kapanmak yüzünden konaklanan mekanlarda da ev sıcaklığı aranmaya başladı. Tek düze ve fabrikasyon şekilde tasarlanmış mekanlardan ziyade, sanatla ve eski güzel günleri hatırlatan vintage mobilyalarla zenginleştirilmiş farklı mekan arayışlarına girildi. Daha kişiye dönük ve sıcak mekanlar ön plana çıkmaya başladı. Mekanlarda duygu ve hisleri tetikleyici oyunlar yaratarak kişi üzerinde kalıcı bir izlenim bırakmak en güçlü araçlardan biri olduğundan bunu başaranlar kazanacak.


Otel odaları hem ev hem ofis oldu


2019 yılından itibaren değişen ihtiyaçlar ve istekler, ikincil ev, sağlıklı ve biyofilik iç mekanlar, sirkadyan aydınlatma teknikleri, iç dış mekan hibridlerini beraberinde getirdi. Bir örnek otel odaları ve toplu üretim mobilyalar artık ilgi görmüyor. O otele özel tasarımlar veya değerli toplama mobilyalar öne çıkıyor. Sosyal mesafe ile evlere dönülünce, insanlar hem gezip hem çalışmaya başladılar. Dolayısıyla otel odasını hem evi hem ofisi gibi kullanan gezginler ortaya çıktı. Eskiden çoğunlukla dışarda vakit geçirildikten sonra gece dönülen odalar, şu anda gündüz de hem ofis hem spor salonu hem de mutfak olarak kullanılıyor. Yatakta ya da masada çalışılabilen alanlar, mini mutfaklar, odada spor yapılmasına imkan veren ekipmanlar ve teknoloji üzerine eğiliniyor.

Konaklama tasarımları artık çevreye daha duyarlı


Konaklama tasarımları da nihayet çevreye daha duyarlı hale geldi. Özellikle genç nesiller ve yeni jenerasyon otel müşterileri sürdürülebilirliğe giderek daha fazla değer veriyor ve kaldıkları otellerde bu özellikleri arıyorlar. Artık projelerde malzeme seçimlerinin ve alt yapının minimumda veya sıfır noktasında karbon ayak izine göre organize olması bekleniyor. Ayrıca doğal kaynakları korumak için banyolarda lavabo bataryalarının yanı sıra, duşlarda da su tüketimini minimuma indiren daha bilinçli sensörlü sistemler tercih ediliyor.

Mikrop barındırmayan cam ve seramik malzemeler


Restoranlarda kolay temizlenir, kendi kendini temizleyen, anti bakteriyel malzemeler tercih edilmesi ediliyor. Son bir yıl içinde çeşitli ar-ge çalışmaları yürüten firmalar tarafından mikrop barındırmayan cam ve seramik malzemeler üretilmeye başlandı. Özellikle sirkülasyonun çok yoğun olduğu turizm sektöründe, insanın yüzeylerle ve objelerle çok haşır neşir olduğu iç mekanlarda bu tip malzemeler daha çok görülecek. Örneğin Şişecam yüzeylerdeki virüs ve bakterileri etkisiz hale getiren bir kaplama üretti, tekstil endüstrisinde de mikro bakteriyel kumaş üretimine yönelik ar-ge çalışmaları yürütülüyor.


bottom of page