top of page

PANDEMİ GÖLGESİNDE UNICERA 2020; KATILIM %60, MEMNUNİYET %90

Türkiye’nin en büyük ihtisas fuarı UNICERA İstanbul Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı, Kovid-19 salgınının gölgesi altında gerçekleştirildi. 100 binin üzerinde ziyaretçi beklenen fuarı 62 bin kişi ziyaret etti. Buna rağmen katılımcıların çoğu fuar ziyaretçilerinden memnun kaldı ve yeni iş bağlantıları kurdu.


UNICERA İstanbul Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı, dünya seramik sektörünün yakından takip ettiği bir fuar. 30 yıldır her sene gittikçe büyüyor; katılımcı ve ziyaretçi sayısı, alanı, sergilenen ürünler artıyor. Türkiye’nin en büyük ihtisas fuarı, dünyada da alanında ikinci. Geçtiğimiz yıl UNICERA için rekor yılıydı; hem kapladığı alanda hem de ziyaretçi sayısında ciddi bir artış yaşanmıştı. Özellikle yabancı ziyaretçi sayısında hedef aşılmış ve 130 ülkeden 20 bine yakın yabancı ziyaretçi ile toplamda 91 bin 500 kişiyi ağırlamıştı. Bu yılki hedef 100 bin ziyaretçi idi. Çin’de kısa bir süre önce başlayan Kovid-19 salgını dolayısıyla seramikteki talepler Avrupa ve Türkiye’ye kaymaya başlamıştı ve UNICERA’da bunun daha belirginleşeceği öngörülüyordu. 60 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan dünya seramik pazarının

11’inci büyük tedarikçisi konumunda bulunan Türk seramik sektörünün yeni pazarlara yelken açması bekleniyordu.


UNICERA kapılarını açarken, Pandemi henüz kapıdaydı


10-14 Mart’ta gerçekleştirilen fuar başladığında henüz Türkiye’de korona virüs vakası görülmemişti. Ancak kısa bir süre sonra Dünya Sağlık Örgütü’nün de açıkladığı üzere salgın, pandemiye dönüştü ve tüm dünyayı etkisi altına aldı. CNR Expo İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen UNICERA da Kovid-19 salgınının gölgesi altında açıldı. Türkiye Seramik Federasyonu (TSF), Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (TİMDER) işbirliği ve KOSGEB desteğiyle organize edilen fuarın açılışı Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Dünyada yaşanan korona virüs salgınına rağmen Türkiye’de fuarların hızla devam etmesinden dolayı memnun olduklarını belirten Nebati, geçen yıl yaşanan sorunlara rağmen 1,7 milyar dolar cari fazla gerçekleştiğini, bunda katkısı olan seramik sektörünü emeklerinden dolayı alkışladıklarını söyledi.

Açılışta konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle de, pek çok ülkede fuarlar iptal edilirken, ülkemizde bu tür organizasyonların arkasında durdukları için sektör temsilcilerini tebrik etti. Seramik sektörünün bu yıl ihracatını artıran ilk beş sektör arasında olduğunu vurguladı.


100 bin metrekarelik alana kurulan fuarda 1.200’ün üzerinde markanın en yenilikçi ürünleri görücüye çıktı. Seramik ve yapı sektörünün ihracatçı ve lider markalarının bir araya geldiği fuar kapsamında Kitchen Turkey özel bölümü de gerçekleştirildi. Dünyanın en değerli markalarını tek çatı altında buluşturan fuarın bu özel bölümünde A’dan Z’ye tüm mutfak ürünleri sergilendi. Ayrıca fuar kapsamında düzenlenen Design Next programında ödüllü tasarımcılar konuşmacı olarak yer aldı. Seramik, banyo ve mutfak alanındaki yeni trendler ve sektörün geleceği konuşuldu.

Yeni radevu 2-6 Kasım 2021'de...


Bu yıl 100 binin üzerinde ziyaretçi beklenen UNICERA’yı 62 bin 269 kişi ziyaret etti. Bunların 13 bin 435’i yabancı idi. Buna rağmen katılımcıların yüzde 89.4’ü fuar ziyaretçilerinden memnun kaldığını, yüzde 77.8’i yeni iş bağlantıları kurduğunu belirtti. Fuara en çok ziyaretçi gelen ilk 20 ülke Libya, Kosova, Cezayir, BAE, Fas, Makedonya, Fransa,

Sırbistan, Ürdün, Almanya, Bulgaristan, Pakistan, Azerbaycan, Rusya, Suudi Arabistan, Filistin, Mısır, Bosna Hersek, Arnavutluk ve Tunus oldu.


2020’de Kovid-19 salgınının teğet geçtiği UNICERA, 2021’de 2-6 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

bottom of page