top of page

PANDEMİ GÜNLERİNDE SERAMİK AŞKI

Mehmet Nuri Göçen Kültür, Eğitim ve Sanat Vakfı tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen Mehmet Nuri Göçen Seramik Sempozyumu Kuşadası’nda pandemi kurallarına uygun olarak gerçekleştirildi. Sanat Direktörü Mehmet Tüzüm Kızılcan, bu vesileyle yurt içi ve yurt dışından uzman birçok seramik sanatçısının bir araya geldiğini vurguladı.


Doç. Dr. MUTLU BAŞKAYA / CANDAN GÜNGÖR


7. Mehmet Nuri Göçen Seramik Sempozyumu, Mehmet Nuri Göçen Kültür, Eğitim ve Sanat Vakfı Başkanı Naile Göçen Çukurova ve Sanat Direktörü Mehmet Tüzüm Kızılcan tarafından, pandemi kurallarına uygun olarak, 25 Eylül- 5 Ekim 2020 tarihleri arasında eski Kuşadası Tabakhaneleri’nde gerçekleştirildi.

Naile Göçen ve Mehmet Tüzüm Kızılcan


Sanatçılar öncelikle yanlarında getirdikleri eserlerle geleneksel hale gelen Hilton Oteli Sanat Galerisi’ndeki bir açılış sergisiyle sempozyuma başladılar. Bu sergi; üç boyutlu ve 40x40 cm. boyutundaki duvar panolarından oluşmaktaydı. Bu panolar ve eserler daha sonra Pine Bay Otel’in koridor ya da fuayesindeki özel sergileme alanlarında yer alır. Otel, gelen konukların sanat algısına hitap eden, adeta çağdaş sanat müzesi niteliğindedir. Yıllar içinde her iki otelde de gerçekleştirilen uluslararası çalıştaylar sayesinde gittikçe zenginleşen otel koleksiyonu, dünyanın dört bir yanından gelen ve otelde konaklayan turistlere bu eserleri izleme olanağı sağlar. Bir duvar ise sanata ve sanatçılara duyulan saygının göstergesi olarak bugüne kadar otele gelip eser üreten sanatçıların adlarına ayrılmıştır.

Sanatla tarihin buluştuğu eski Tabakhaneler semtindeki Kuşadası Old Town’da gerçekleşen çalıştayın üretim süreci tamamlandıktan sonra Pine Bay koyunda, açık havada pişirim günleri düzenlendi. Raku, Lüster, Obvara gibi farklı tekniklerin uygulandığı pişirimlerde, her sanatçının eseri, biçim ve yüzey özelliklerinin çeşitliliği bakımından seramiğe dair görsel bir şölen oluşturdu.


Sanatçıların kendilerine özgü yöntemlerle ortaya koydukları eserlerden oluşan serginin kapanış töreninde bir konuşma yapan Mehmet Nuri Göçen Kültür, Sanat ve Eğitim Vakfı Başkanı Naile Göçen Çukurova, farkındalığın paylaştıkça çoğalarak güzelleşeceğini belirterek katılımcılara teşekkür etti. Çalıştayın Sanat Direktörü Mehmet Tüzüm Kızılcan ise bu vesileyle yurt içi ve yurt dışından uzman birçok seramik sanatçısının bir araya geldiğine işaret etti.


Çalıştaya; Bahadır Cem Erdem, Candan Güngör, Elif Aydoğdu Ağatekin, Emre Aydos, Halil Fazıl Ercan, Kadir Sevim, Kadircan Avcı, Kim Yong Moon, Laila Adam, Mutlu Başkaya, Nuran Yıldızel, Ömer Paşa Buner, Tevfik Türen Karagözoğlu, Ümit Köyman, Yuriy Musatov, Ivan Fizer katıldılar. Çalıştayın sonunda, Kuşadası Hilton Sanat Galerisi’nde yapılan küçük bir törenle sanatçılara katılım belgeleri takdim edildi. Hayatını sanatına adayan Sayın M. Tüzüm Kızılcan’ın bu önemli etkinliğe daha nice yıllar liderlik yapmasını ve Sayın Naile Göçen Çukurova’nın da hiç bitmeyen sanat tutkusuyla daha nice sempozyum ve yenilikçi girişimlerin ev sahipliğini üstlenmesini diliyoruz.


bottom of page