İznik’te 1992 yılında Serap Şakar Ereyli, Mahmut Çalışkan ve İsmail Kaya tarafından kurulan Mavi Çini, en önemli kültürel miraslarımızdan geleneksel çinileri aslına uygun olarak üretiyor. Tarihi yapıların restorasyon projeleri kapsamında da üretim yapan İznik Mavi Çini, son olarak Rüstem Paşa ve Yeni Camii çinilerine yeniden hayat verdi.
2009 yılından beri Bursa’da Yeşil Türbe, Erzurum’da Çifte Minareli Medrese, İstanbul’da Eyüp Sultan Türbesi, Medine’de Mescid-i Nebevi ve Sivas’ta Gök Medrese gibi farklı dönemlere ait yapılardaki restorasyon çinilerini hazırlayan İznik Mavi Çini, İstanbul Eminönü’nde bulunan iki önemli caminin daha restorasyonu kapsamında çini üretimini tamamladı.
Firma, Rüstem Paşa Cami dış duvarında bulunan çinilerde yenileme talep edilmesi üzerine, toplamda 133 parça çini karo ve bordürü aslına uygun şekilde hazırladı ve montajını tamamladı. Yeni Cami’nin de içindeki çinilerde yenilemeye gidildi. 25x25 cm, 12x25 cm. ve 9x25 cm. boyutlarında, toplamda 850 İznik çinisi üretimi 5 ayda tamamlandı.
Çinilerin üretilmiş olduğu tarihteki özelliklerine uygun olarak gövde hazırlandı; yenilenen çiniler ile orijinal çinilerin boya renkleriyle örtüşerek bir bütün oluşturdular. Yenilenen çinilerin sır altı dekorunda üretim tarihi yazdığı için ziyaretçiler restore edilen çinileri dikkatli baktıklarında ayırt edebilecekler.
Farklı dönemlere ait Selçuklu ve Osmanlı çinilerini günümüzde asıllarına uygun şekilde üretebilen İznik Mavi Çini ekibi, bu eserlerin uzun yıllar daha ayakta kalmasına ve eski görkemlerini sürdürmelerine katkı sağlayabildikleri için haklı olarak gurur duyduklarını belirttiler.
Kommentare