top of page

SANATA DESTEĞİN EN GÜZEL YANSIMASI: ULUSLARARASI 8. MEHMET NURİ GÖÇEN SERAMİK ÇALIŞTAYI

Mehmet Nuri Göçen Kültür, Sanat ve Eğitim Vakfı ve Kuşadası Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası 8. Mehmet Nuri Göçen Seramik Çalıştayı’nın sekizincisi 25 Eylül- 2 Ekim arasında Kuşadası’nda gerçekleştirildi. Çalıştay, Göçen Vakfı gibi sanata destek olanlar sayesinde neler yapılabileceğinin en güzel yansımalarından biri.

DOÇ. M. CANDAN GÜNGÖR

Mehmet Nuri Göçen Kültür, Sanat ve Eğitim Vakfı ve Kuşadası Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası 8. Mehmet Nuri Göçen Seramik Çalıştayı’nın atölye çalışmaları Pine Bay köyünde, çalıştayın açılış ve kapanış sergileri ise eski Tabakhaneler semtindeki Kuşadası Hilton Old Town’da 25 Eylül- 2 Ekim 2021 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bu yıl sempozyuma, Yunanistan, Gürcistan, İtalya, İsrail, Sırbistan ve Türkiye’den sanatçılar katıldı.

Çalıştayın Sanat Danışmanı ve Küratörü M. Tüzüm Kızılcan etkinliğin açılış töreninde, bu yıla kadar yapılan sempozyumları değerlendirerek Vakıf Başkanı Naile Göçen Çukurova’ya desteklerinden ötürü teşekkür etti ve sözlerini şöyle sürdürdü; "Hepimiz aynı dili konuşuyoruz; ateş, kil ve seramik. Seramiğin hem kültüründen hem de sanatından çok şeyi burada paylaşıyoruz. İtalya’dan gelen sanatçımız Antonio, İtalyan kültürünün coşkusunu bizlerle paylaştı. Bu arada bizim çok önemli Türk sanatçı arkadaşlarımızla birlikte, birçoğu akademik görev yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden, Akdeniz Üniversitesi'nden, Bodrum Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden, Dokuz Eylül Üniversitesi'nden, profesör olanlar doçent olanlar veya asistan olanlar hiçbir şekilde bulundukları konumu ön plana taşımadan birlikte bir şeyler ürettik. Benim için çok gurur verici bir şey… Çalıştayı senede iki kere yapmayı planlıyoruz, nasip olursa diyelim. Çalıştayda olanların hepsi değerli ustalar. Bu ustaların bilgilerinin, tecrübelerinin bir şekilde gençlere nakledilmesi ve onların kanalıyla bu sanat dalının ilerlemesi ve yayılması gerekiyor. Bu bilinçle Naile Hanım destek veriyor. Bu yıl Mayıs ayında ilk defa, sadece gençlerin olduğu bir grupla yola çıktık. Sempozyum’da ustalar da oluyor, bu ustaların gençlere üretebilecekleri, yol verebilecekleri bazı bulgular mutlaka oluyor. Esasında biz her zaman öğrenmek istiyoruz. Bunu yaşı yok. Ben 60 yıldır seramikle uğraşıyorum ama hiç ilgisi olmayan birisinden bile bir şeyler öğrenme şansım var. Eğer onu izleyebilme olanağım olursa ve onu anlamaya çalışırsam her sene bir şey öğrenebilirim. Yani her saniye, her yerden doğru bakıyorsanız, bir şeyler öğrenebilirsiniz. Biz de öğrenmek ve üretmek için çalışıyoruz ve bize destek veren herkese minnettarız”.

Çalıştay süresince her sanatçının çamur tercihi ve tekniğiyle ortaya çıkardığı özgün formlara, raku, obvara, naked raku, lüster gibi farklı pişirim teknikleri uygulandı. Ayrıca sanatçılar tarafından, uzman oldukları konularda uygulamalı seramik seminerleri düzenlendi. Sanatçılar, teknikle ilgili bilgi ve tecrübelerinin yanı sıra, o tekniğe dair kişisel katkılarını, özgün arayışlarını diğer katılımcı sanatçılarla paylaştılar.

Sempozyum kapsamında, özellikle yurt dışından gelen sanatçılara ülkemizin zengin kültür mirasını tanıtmak amacıyla günlük geziler düzenlendi. Bu gezilerde geleneksel çömlekçilik merkezlerinden Karacasu’nun atölyeleri, üretim biçimi ve pişirim yapılan fırınları tanıtıldı. Bir diğer gezi ise Efes antik kentine idi.

Bu yıl yapılan sempozyuma; Antonio Buonfiglio, Atilla Cengiz Kılıç, Bilgehan Uzuner, Burcu Karabey, Caner Güner, Cho Kyung Il, Emre Aydos, Fatih Karagül, Hu Xiao Peng, Irina Salmina, Kadircan Avcı, Kemal Tizgöl, Kyung Hun Kong, Leman Kalay, M. Berrin Kayman Karagül, Nato Eristavi, Nuran Yıldızer, Oya Uzuner, Pınar Çalışkan Güneş, Serap Erdoğan, Shamai Sam Gibsh, Tevfik Türen Karagözoğlu, Theodora Tsirakoglou, Ümit Köyman, Velimir Vukicevic katıldılar.

8. Mehmet Nuri Göçen Seramik Çalıştayı Sergisi’nin açılışında vakfın Başkanı Naile Göçen Çukurova yaptığı konuşmada, sanatçıların özveriyle emeklerini ortaya koyduğunu belirterek şu vurguyu yaptı: “Dünyayı güzelleştiriyorlar, dünya barışının sağlanmasında önemli rol alıyorlar. Katkılarından dolayı hepsine teşekkür ediyorum, iyi ki varsınız”. Çalıştayın küratörü M. Tüzüm Kızılcan ise “Özellikle, 18 sanatçıyı bir araya getirip bize her türlü imkanı sunan, değerli Göçen ailesine çok teşekkür etmek istiyorum. Bizim gücümüz, hiçbir zaman çok şey yapmaya yetmiyor. Bizim arkamızda bize inanan ve güvenen bazı kişilerin olması lazım. Naile Hanım gibi, Göçen Vakfı gibi…” dedi.

Sanatın tarihle buluştuğu eski Tabakhaneler semtindeki Kuşadası Hilton Old Town’da pandemi kurallarına uygun olarak düzenlenen sempozyumun kapanış töreninin sonunda, sanatçılara katılım belgeleri takdim edildi.








bottom of page