top of page

SANATIN GENÇ DÜŞÜNENLERİ: MALZEME DEĞİL FİKİR ÖNEMLİ

DOÇ. DR. MUTLU BAŞKAYA


Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü lisans ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşan 23 genç sanatçı adayının 23 eseri 12-15 Mart’ta gerçekleştirilen Art Ankara Sanat Fuarı’nda sergilendi.


Son iki yıllık öğrenci çalışmalarından oluşan bu sergide, bölümümüzde bir süredir tarafımdan verilmekte olan “Seramik ve Karışık Malzeme- Karışık Teknik” dersini seçen bir grup öğrencinin, ders kapsamında yaptıkları 20cm3’lük çalışmaları yer aldı. Her bir öğrenci; eserini, yazmış olduğu bir manifestoyla izleyiciye sundu.

Bu ders kapsamında, seramiğin hem sanat alanındaki hem de endüstri alanındaki önemine işaret edilerek, öğrencilerin teknolojik değişimleri takip etmesi ve sanatsal çalışmalarında bu olanaklardan yararlanması istenir. Bunların yanında sanatın sadece el becerisinden ve teknik bilgiden ibaret olmadığını düşündürerek eser ortaya çıkarmaları beklenir. Bu nedenle de öğrencilerin, üretmeden önce düşünmeleri ve ürettikten sonra da hayallerindeki eser ile ortaya çıkan eseri karşılaştırmaları gerektiği aktarılmaya çalışılır. Tasarladıkları her nesneyi somut bir şekilde kile aktarabilmeleri için 4 yıl boyunca aldıkları eğitimin yanında, bu dersle birlikte kilin yanında başka malzemeleri de kullanabilecekleri kavratılır. Ayrıca tüm öğrencilerimize, evrendeki tüm kültürleri algılayıp, bu kültürlere kucak açarak yaşamaları, böylece çağı eserlerinde daha kolay yakalayabilecekleri düşündürülür.


Kil, kendimizi ifade etmek için çok uygun ve çalışması keyifli bir malzeme de olsa, Picasso’nun dediği gibi sanat her malzemeyle yapılabilir. Sanatçının sınır tanımaz düş gücü başka malzeme ve teknikleri de seramik malzeme ve teknikleriyle birleştirir. “Sanatı hangi malzeme ile yaptığın değil, nasıl yaptığın çok önemlidir”.

bottom of page