top of page

SELÇUKLU MİRASI RAKU ÇALIŞTAYINDA CANLANDI

İ.Ü. Cerrahpaşa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenen Raku Çalıştayı’nda 12. yüzyıl dönemi Selçuklu mirası eserlerindeki desenler kullanılarak çeşitli tabak ve farklı formlardaki objeler dekorlandı.



İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Kültür, Sanat ve Spor Kulübü Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Süreyya Oskay ve Başkanı Hale Kil, üniversiteler arası kültür, sanat ve eğitim alanlarında ortak proje çalışmaları geliştirmek üzere Mart ayında Seramik Atölyesi’nin bahçesinde dört gün süren bir Raku Çalıştayı düzenledi.


T.C. İstanbul Kültür Üniversitesi Güzel Sanatlar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Öğretim Görevlisi Özhan Pak çalıştay süresince raku pişirimi hakkında bilgi ve deneyimlerini öğrencilerle paylaşarak ekipman desteği sağladı. Yeni Yüzyıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Tatiana Müsevvitoğlu ise çalıştaya 30 kişilik öğrenci grubu ile katıldı. İÜC TBMYO Müdürü Doç. Dr. Mana Sezdi’nin bizzat katıldığı çalıştayda, Seramik ve Cam Tasarım Programı Öğretim Görevlisi Kifayet Özkul koordinasyonları sağlarken Prof. Dr. Üzlifat Özgümüş de çalışmaları izledi.



Etkinlik süresince farklı malzemeler ve teknikleri bir arada deneyimleyen seramik öğrencileri, uygulamalı sanatları daha geniş çapta tanıma imkanı buldu. Oskay, seramik atölyesinin işleyişi ve cam ile alakalı yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. 


Çalıştayın ilk gününde obvara tekniğinin uygulaması yapıldı; diğer günlerde ise özel raku sırlarıyla sırlanan seramikler redüksiyona maruz bırakıldı. Yağmurlu bir günde açık alanda gerçekleşen bu çalışmada 12. yüzyıl dönemi Selçuklu mirası eserlerindeki desenler kullanılarak tabak ve farklı formlardaki objeler dekorlandı.



Öğrencilerin ortak bir konu üzerinde öğrenme düzeyini artırmak amacıyla, içerisinde bilimsel öğretme tekniklerini de barındıran çalıştay, ortak düşünme, öğrenme ve koordineli hareket etmelerine fayda sağladı. Bunun yanında disiplinler arası yeni bir bakış açısı kazanmalarına da uygun ortam yaratıldı.

bottom of page