top of page

SERAMİK ARAŞTIRMA MERKEZİ 25 YAŞINDA

Türkiye’de seramik sektörünün geneline hizmet veren tek Ar-Ge merkezi olan Seramik Araştırma Merkezi 25. yılını kutluyor. 1998 yılında TÜBİTAK programıyla kurulan ve daha sonra şirketleşen SAM bugün seramik üreticilerinin yaklaşık yüzde 90’ı ile iş birliği içinde.

1998 yılında TÜBİTAK Üniversite- Sanayi Ortak Araştırma Merkezleri Programı (ÜSAMP) kapsamında Eskişehir’de kurulan Seramik Araştırma Merkezi (SAM) 25 yaşına bastı. 2007 yılında seramik sektöründe faaliyet gösteren 19 ortak ve Anadolu Üniversitesi’nin eşit ortaklığında şirketleşerek üniversite-sanayi ortaklı bir yapıya kavuşan SAM bugün Türkiye’deki seramik üreticilerinin yaklaşık yüzde 90’ı ile iş birliği içinde ve sektörün geneline hizmet veren tek Ar-Ge merkezi.


Seramik sektöründe faaliyet gösteren firmalar ve üniversiteler arasında iş birliği ağı oluşturmak, bu iş birliği ağı yoluyla endüstriyel ve teknolojik gelişmeler yönünde, seramik sanayinin ve seramik sanayine yardımcı sanayilerin gereksinim duyduğu konularda araştırma ve geliştirme çalışmaları yapmak amacıyla kurulan SAM bu konularda bilgi birikimi sağlamak için de çalışıyor.


Sektöre teknolojik destek ve eğitim hizmetleri veren; seminer, konferans, panel ve benzeri toplantılar düzenleyen, gerektiğinde eğitici/bilgilendirici yayınlar çıkartan SAM, son olarak 25. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında 8-9 Haziran 2023 tarihlerinde "Araştırma ve Geliştirme Süreçlerinin Etkili Sonuçlandırılmasına Yönelik Yazım ve Yayılım Faaliyetleri: Proje, Patent ve Makale" başlıklı çevrimiçi bir eğitim düzenledi.


2010 yılından beri Seramik Araştırma Merkezi Ar-Ge Koordinatörü ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Alpagut Kara, geçtiğimiz yıl yerini Prof. Dr. Servet Turan’a devretmişti. Eskişehir Teknik Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi olan Turan bu görevi sürdürüyor.


bottom of page