top of page

SERAMİK ESERLERİMİZ ABD’DEN İADE EDİLDİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ABD Manhattan Bölge Savcılığı ve İç Güvenlik İstihbarat Birimi arasındaki iş birliği sayesinde çok özel sanat eserleri Türkiye’ye iade edildi. Bunlar arasında Hydai Antik Kenti’nden kaçırılmış bir sürahi ile Doğu Anadolu bölgesine ait bir kap bulunuyor.


Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özellikle son üç yılda ABD Manhattan Bölge Savcılığı ve İç Güvenlik İstihbarat Birimi arasındaki iş birliği sayesinde çok özel sanat eserleri Türkiye’ye iade edildi. ABD’de tarihi eser kaçakçılığı alanında yürütülen soruşturmalara Bakanlıkça da bilimsel veri sağlanıyor. 2022 ve 2023 yıllarında bu iş birliği sayesinde 3 grupta toplam 44 eserin ülkemize iadesi sağlandı.

En son iade edilen 12 eser yine ortak yürütülen bir çalışmanın sonucu ülkemize getirildi. İadesi sağlanan 12 eserin dokuzu Shelby White koleksiyonu üzerinde gerçekleştirilen soruşturma kapsamında el konulan eserlerden oluşuyor. Diğer üç esere ise Perge Antik Kenti ve Boubon Antik Kenti ile ilgili yürütülen ve hala devam eden diğer iki soruşturma kapsamında el konuldu. Bu yeni grupta Türkiye’ye yeniden kazandırılan eserler arasında çok değerli iki seramik eser de bulunuyor.


Bunlardan biri Muğla Milas Hydai Antik Kenti’nden kaçak kazılarla elde edildiği tespit edilen vazo. Orientalizan (Doğu esinli) seramik grubuna ait olan, Karia sürahi M.Ö. 580-560 arasına tarihleniyor. 1970’li yıllarda Milas'ın Damlıboğaz Köyü’nde bulunan Hydai Antik Kenti Nekropolisi’nde kaçak kazılar sonucu ortaya çıkarılan eserlerin pek çoğu yurt dışına kaçırılmıştı.


Türkiye’ye iade edilen bir diğer eser olan pişmiş toprak çömlek ise Doğu Anadolu bölgesine ait. M.Ö. 2 bine tarihlenen boyalı çanak çömlek grubuna ait bir örnek. Daha çok mezarlık alanlarında bulunan çeşitli form, ebat ve bezemeleri içeren bu kaplar çömlekçi çarkında biçimlendirilmiş. Bu eserlerin benzerlerine Doğu Anadolu bölgesi ve Ankara’da Anadolu Medeniyetleri Müzesi koleksiyonlarında rastlanıyor.


bottom of page