top of page

SERAMİK SEKTÖRÜ "ÇEVRİMİÇİ" BULUŞTU

7. Seramik Sektör Buluşması Mayıs ayında Covid-19 salgınının gölgesinde, çevrimiçi gerçekleştirildi. Zoom uygulaması üzerinden yapılan toplantı bugüne kadar en fazla katılımın gerçekleştiği sektör buluşması oldu. Toplantıda salgın sürecinde seramik sektöründeki gelişmeler ve beklentiler konuşuldu.

Periyodik aralıklarla gerçekleştirilen seramik sektör buluşmalarının 7.si Mayıs ayında Zoom uygulaması üzerinden yapıldı. Toplantıya Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇÇSİB) ve Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) Başkanı Erdem Çenesiz, Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar ve Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel konuşmacı olarak katıldılar. Toplantıda salgın sürecinde seramik sektöründeki gelişmeler ve beklentiler konuşuldu.


TSF Başkanı Erdem Çenesiz, 165 katılımla bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kalabalık sektör buluşması olduğunu söyleyerek toplantıyı açtı. TİM Başkanı İsmail Gülle “Daha önce de krizler gördük ama ilk kez böyle bir pandemiyle karşılaştık. Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Devlet yönetiminden şirket yönetimine kadar her şey değişecek. Tek noktadan tedarik sisteminin değişeceğini görüyoruz. Bir ülkenin kendi kendine yetebilmesi önemli.” dedi.


Toplantıda pandeminin seramik sektörü üzerindeki etkileriyle ilgili vurgulanan konular özetle şöyle:

Erdem Çenesiz:

  • 2019 yılında seramik kaplama malzemeleri ihracatında en yüksek rakama ulaştık. Yüzde 11 gibi bir artış yakaladık, aslında 14 hedeflemiştik. 2020 Ocak- Nisan döneminde tüm olumsuz gelişmelere rağmen yüzde 9 büyüme oldu. Nisan ayında yüzde 17’lik daralma, 1-11 Mayıs arasında ise yüzde 20’lik düşüş oldu. Mücbir sebeb kapsamına alınmak durumundayız.

  • Seramik Sağlık Gereçleri olarak yüzde 11 küçülmeyle başladık. Nisan’da yüzde 37 azaldı.

  • Geçen yılın Mayıs ayına göre seramik sektöründe yüzde 32,5 azalma var.

  • Alıcılar ‘Hızlı Tedarik’e önem veriyor. Avrupa ve ABD’ye Çin’den daha hızlı tedarik ediyoruz. Ülke olarak operasyonel gücümüzü kanıtladık. Tedarikçi olarak güvenli ülkeyiz. Seyahat kısıtları, alım heyetlerinin Çin’e gitmek istememesi ama Türkiye’nin kolay ulaşılabilir olması avantajımız. Çok güzel seramik üretiyoruz. Kimseyle rekabet etmeden fiyat artırarak ihracata devam edebiliriz.

  • Enerji fiyatları izah edilemez noktada. En pahalı enerjiyi kullanıyoruz. Enerji politikalarının belirlenmesi için bir çalıştay gerekiyor.

  • Destekler performans kriterlerine göre belirlenmeli. Daha verimli bir destek sistemi olmalı.

  • Fuarlar için organizatörlerin kararı önemli. CERSAIE ötelendi. Katılım iartlarının nasıl olacağı salgının seyrine bağlı olacaktır. Seramik Tanıtım Grubumuz kalmadı. Turkish Ceramics olarak daha düşük bütçeli faaliyetimiz seramik sağlık gereçleri tarafında devam ediyor.


Hakan Güldağ:

  • Mayıs ayında ihracatta bir hareketlenme oldu ama seramikte yüzde 47’lik daralma var. Toparlanma beklenirken bu düşüş düşündürücü. Hayatla beraber ekonomi de açılıyor ama tüketim sepetine dönüş zor olacak. İç pazarda talep ertelemesi var, ihracat önem kazanıyor. Kar meselesi bizi zora sokacak gibi görünüyor. Umalım ki o tarafta düzelme olsun. Çünkü reel sektörün enerjisini alıyor, enerji, odaklanma o konuya kayıyor.

Can Fuat Gürlesel:

  • Koronavirüse karşı aşı bulunana kadar yeni normal devam edecek. Eski normale dönüş 2021 ortaları gibi olacak. Aşı bulunamazsa kısıtlı iktisadi faaliyet olacak. İktisadi faaliyet açısından 2020-21’de dünya ekonomisinde yüzde 4 küçülme görülüyor. 2021 ikinci çeyrekte 2019 rakamlarına ulaşılabilir. İktisadi faaliyet 2020 Nisan, Mayıs, Haziran’da dip yapacak. Dünya Ticaret Örgütü en iyimser senaryoda bile dünya mal ticaretinde yüzde 10 küçülme öngörüyor.

  • 20 Nisan itibariyle dünya verimlilik sıralamasında inşaat malzemeleri alttan 4. sırada yer alıyor.

  • İnşaat sektöründe pazarlarımızda- İtalya ve Fransa’da- Nisan ayında kapanmalar yüzünden yüzde 80 daralma var.

  • Nisan’dan sonra toparlanma için 8-10 aylık bir süreç gerekiyor. 2022 son çeyreğinde 2019 rakamlarına dönebiliriz. Bu yıl 2019’un yüzde 40 altında olacağız.

  • Bu dönem için firmalar olarak başa başlarda üretim yapma gerekliliği var.

  • Tüm inşaat malzemeleri ve seramik ürünleri için bir fırsat var. 2021’in ilk çeyreğinde kuvvetli bir toparlanma olur.

Vahap Munyar:

  • Tüm sektörler mücbir sebeb kapsamına girmek istiyor. Hükümet ortak aklı bir araya getirecek şekilde hareket etmeli. Sektörlere destek için daha etki ve hızlı olunmalı.

  • Bir yıl içinde çevrilmesi gereken 172 milyar dolarlık borç var ve bu güç yüzde 80’in altına düşmüş. Dış kaynak ihtiyacı var. Alalım da nasıl alalım? Türkiye’de risk birimi bizden kötü olan Afrika’dan bile daha fazla. Sebebi güven bunalımı. Türkiye aleyhine bankacılık faaliyetleri elbette cezalandırılmalı ama dünyaya yangın yapmadan… Risk birimi ekonomiden değil, güven bunalımından.

bottom of page