top of page

TÜRK ÇİMENTO SEKTÖRÜ İHRACATI AZALTMADAN İÇ TALEBİ KARŞILAYACAK GÜÇTE

Çimento ihracatında dünyanın, üretiminde ise Avrupa’nın ilk sırasında yer alan Türkiye, bazı ihracat pazarlarında görülen yavaşlamayı tersine çevirerek, bu pazarları yeniden domine etmeye hazırlanıyor. ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdulhamit Akçay, iç talep ve ihracatı aynı anda karşılayabilecek güce sahip olduklarını söyledi.


Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB) altında Turkish Cement markasıyla faaliyetlerini sürdüren Türk çimento sektörünün temsilcileri, Sapanca’da düzenlenen Çimento Sektör Çalıştayı’nda bir araya geldi. ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdulhamit Akçay’ın açılışını yaptığı çalıştayda; ihracat pazarları, sektörün önündeki fırsatlar ve engeller ile birlikte başta deprem felaketi olmak üzere yurt içindeki gelişmelerin sektöre etkileri hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Makroekonomik ve jeopolitik gelişmelerin Türk çimento sektörünün lehine ilerlediğini kaydeden Akçay ABD başta olmak üzere Batı pazarlarında enerji maliyetleri nedeniyle kaybedilen avantajları güçlü bir şekilde yeniden kazanacaklarını belirtti.


Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi nedeniyle çimento sektörünün ana gündeminin yurt içi piyasa olduğunun altını çizen Akçay, “İhracat bizim için her zaman çok stratejik ancak hem deprem bölgesindeki kentlerimizin yeniden inşası hem de deprem kuşağındaki diğer kentlerimizin dönüşümü için gerekli çimentonun karşılanması, bu yıl ve önümüzdeki beş yıllık süreçte ana hedefimiz olacak. Buna karşın ihracatımız sekteye uğramayacak. Çünkü sektörümüz yıllık 120 milyon ton üretim kapasitesine sahip. 2022 yılı rakamlarına baktığımızda yurt içi ve yurt dışı toplam talebin 82 milyon ton olduğunu görüyoruz. Yani bizim sektör olarak yaklaşık 40 milyon ton üretim kapasitesi fazlamız var” diye konuştu.


Abdullah Akçay, depremden sonra sektörün büyük bir dayanışma örneği verdiğini de vurguladı ve deprem bölgesinde felaketten etkilenen 10 fabrika olduğunu, bu süreçte diğer bölgelerdeki üreticilerin talepleri karşılayarak, siparişleri yetiştirdiklerini söyledi.


Türk çimento sektörünün iklim değişikliği kaynaklı küresel gelişmeleri yakından takip ettiğine de vurgu yapan Akçay ayrıca, sektördeki şirketler tarafından gerçekleştirilen yeşil ve dijital dönüşüm odağında karbon emisyonlarının azaltımı, yenilenebilir enerji yatırımları, atık ısının geri kazanılması gibi Ar-Ge ve üretim geliştirme projeleri ve yeni teknoloji uygulamaları hakkında bilgi verdi.


bottom of page