top of page

TÜZÜM KIZILCAN SON DÖNEM YAPITLARINI SERGİLEDİ

Mehmet Tüzüm Kızılcan son dönem yapıtlarını “Vefa” başlığı altında Ege Üniversitesi Uluslararası 10. EgeArt Sanat Günleri kapsamında Atatürk Kültür Merkezi’nde sergiledi. 


DOÇ. M. CANDAN GÜNGÖR


Mehmet Tüzüm Kızılcan’ın “Vefa” isimli sergisinde çok sayıda üretilen ve her biri birbirinden farklı ifadelere bürünmüş insan portreleri, duvar düzenlemeleri ve üç boyutlu çalışmalar olarak sunuldu. Bu eserlerin üretimi teknik açıdan oldukça dikkat çekiciydi. Eserlerin üretiminde kullanılan teknik, her bir eseri meydana getiren birçok parçanın tek tek kalıbının alınması ve daha sonra yeniden kurgulanarak formun oluşturulması esasına dayanıyordu. Eserlerde ayrıca sır kullanılmamış, izleyicinin forma ve anlatıma odaklanması amaçlanmış.  



Tüzüm Kızılcan serginin ana temasını şu şekilde açıklar: “Bu sergide yüzsüzleri görüyorsunuz. Bütün bu yüzsüzlerde genel bir karakter var. Bastırılmış, preslenmiş duygusu var. Preslenmiş arabalar gibi köşeleri keskin… Bilinçaltında sizi oraya götürmek istedim. Porselenle yaptığım çalışmalar bunlar. Porselenin şöyle bir özelliği var: İçinden gelen bir ışık vardır. İnsanın da fiziksel görüntüsünün dışında, içinden gelen bir ışık vardır. O yüzden porselenle anlatmaya çalıştım ve benim çalışmamın adı ‘yüzsüzler’. Etrafımda gördüğüm, duygularını yitirmiş, saygısız, liyakatsız, bilinçsiz, sıkıştırılmış, preslenmiş, sadece maddi değerlerin öne çıktığı insanlar… Maddi değer olarak da altını kullandım. Hepsinde de altın var; kiminin gözünde, çok yemek yiyenlerin ağzına bulaşmış bir şekilde yerleştirdim. Preslenmiş duygusunu vermek için de köşeli ve plaka haline getirdim”.


bottom of page