top of page

ZANAATÇI ELİ İLE KADIN ELİ BULUŞTU

Seramik sanatçısı Ayşegül Türedi Özen’in “Kadın Eli” başlıklı kişisel sergisi ile Eskişehir Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’nin açılışı aynı anda yapıldı. 26. kişisel sergisini plaka numarası 26 olan bu güzel kentte açan Prof. Özen sergisiyle ilgili bakın neler yazdı…


Prof. Ayşegül TÜREDİ ÖZEN

Eskişehir… Bu şehirde doğmadım ama bu şehirde büyüdüm. 1986 yılında geldiğim Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Yüksekokulu Seramik Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak akademisyenliğe adım attığım ve profesör olduğum şehir… Bu şehirde çalışma ortamım, birbirinden değerli hocalarım, çalışma arkadaşlarım, sanatla geçen ömrüme çok büyük, çok önemli değerler kattılar. İstanbul’da başlayan ve Eskişehir’de devam eden 41 yıllık sanat hayatımda 25 kişisel sergi açtım. Emeklilik yıllarıma denk gelen 26. kişisel sergimi, plaka numarası 26 olan Eskişehir’de açmayı ve Eskişehir’e özel, özgün olmasını istiyordum; adı da hazırdı eserlerimde… Tam da bu süreçte; şahsıma Odunpazarı Belediye Başkanlığı’ndan aynı zamanda açılışı yapılacak olan Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’nin özel sergi odasında kişisel bir sergi açma teklifi geldi. Bu teklif beni fazlasıyla mutlu etti, hemen kabul ettim.

26. kişisel sergime “Kadın Eli” adını verdim. Öğrencilik yıllarımdan beri çömlek/ çömlekçilik üzerine araştırmalar, incelemeler yapmak özel ilgi alanım. Eskişehir’e geldiğim 1986’dan 2022 yılına dek 36 yıldır aralıksız Eskişehir’in Mihallıççık ilçesinin Sorkun mahallesinde çömlekler ve çömlekçilik üzerine birçok araştırma, inceleme yapmaktayım. Yurtiçinde ve yurt dışında Sorkun çömlekçiliği üzerine yaptığım sunumlar ve yazılarla tanıtımına katkılar sağlamaktayım. Sorkun çömleklerine olan sevdam sergimin konseptini oluşturdu.


Kısaca toprağını zanaat adına şekillendiren Sorkunlu çömlekçi kadınlarımızın ellerinden çıkan çömlek formlarını, kendi sanat çalışmalarımla birleştirdim, bütünleştirdim. Bu sergideki eserlerin ‘Zanaatçı Kadın’ ve ‘Sanatçı Kadın’ ellerinden ayrı ayrı çıkarak tek bir anlamda bütünleşmesini, izleyenlere gelenekselden evrensele bir sorgulama süreci yaşatmasını istiyorum.


29 Temmuz 2022 günü hem Eskişehir Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’nin doğuşunu hem de 26. kişisel sergimin açılışını birlikte kutladık.


bottom of page