top of page

ZEKİ YURTBAY SERAMİK KARO TASARIMI YARIŞMASI 10.YILINI KUTLUYOR

“Doğadan Sanata Sen Tasarla” ana teması ile düzenlenen Zeki Yurtbay Seramik Karo Tasarım Yarışması 10. yılına ulaştı. Türkiye’de bu alanda düzenlenmiş yarışmalar arasında en uzun soluklu etkinlik niteliğini koruyan yarışmanın 2023 yılı teması “Boz Yap, Boz Yapma” idi.


Prof. SEVİM ÇİZER

(İzmir Ekonomi Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi)


Tasarım, endüstride üretimin temel bileşenlerinden biridir. Seramik sektöründe ise tasarım, doğrudan yaşam mekanları ve elemanları ile ilişkili olduğundan daha kullanışlı ve yaratıcı nitelikte olmak zorundadır.

Zeki Yurtbay


Ülkemizde, sanat ve tasarımın gelişebilmesi için teşvik edilmesi; genç tasarımcıların desteklenmesi ve seramik sektörüne yeni tasarımcıların kazandırılması amacıyla başlatılan ve yıllardır artan bir ilgiyle karşılanan “Zeki Yurtbay Tasarım Yarışması”, gençlerin hayallerini gerçek yaşamla buluşturma olanağı sunmaktadır. Böylece, üniversitelerde tasarım eğitiminin, tasarım projelerinin uygulanabilmesi ve yaşama geçirilmesi sürecindeki eksiklerinin giderilmesine yardımcı olmaktadır.


“Doğadan Sanata Sen Tasarla” ana teması ile geleceğin tasarımcılarının özgün ve yaratıcı fikirlerini keşfetmeye, seramik sektörünü tasarımın gücü ile desteklemeye katkıda bulunan Yurtbay Seramik, uygulama ve üretime girebilecek özgün tasarımları ortaya çıkarmayı ve seramik sektöründe “tasarımcı” kimliğinin güçlenmesine destek olmayı amaçlamaktadır.

Günümüzde doğaya ve ekosisteme saygının ve koruma bilincinin geliştirilmesi öngörülerek 2012-2013 yılından bu yana, “Doğadan Sanata Sen Tasarla” sloganı ve “Doğa” teması ile düzenlenen bu yarışma, Sanat ve Tasarım, Güzel Sanatlar ve Mimarlık fakültelerinde öğrenim gören geniş bir öğrenci kitlesine yönelik ve tek aşamalı olarak düzenlenmektedir.

Yarışma, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde tasarım alanında eğitim veren üniversitelerdeki ön lisans, lisans ve lisansüstü (yüksek lisans ve sanatta yeterlik) öğrencilerinin katılımına açıktır. Katılımlar bireysel veya ekip çalışması olarak yapılabilmektedir. Organizasyonu “Yapı Medya İletişim” tarafından büyük bir ciddiyetle gerçekleştirilen yarışmaya katılan projeler, her bir üyesi tasarım ve seramik sanatı alanında saygın bir konuma sahip bir jüri tarafından titizlikle değerlendirilmekte ve derecelendirilmektedir.


Her yıl farklı bir alt tema ile düzenlenen bu yarışma ile doğadan ve yaşamdan esinlenerek yaratılan tasarımlar, genç tasarımcıları yüreklendirerek başarmanın verdiği öz güveni de beraberinde getirmektedir. Her yıl birincilik derecesi alan proje fabrika bünyesinde üretim bandına alınarak üretilip UNICERA fuarında, Yurtbay Seramik standında sergilenmektedir.


Yurtbay Seramik’in kurucusu Sayın Zeki Yurtbay’ın emeğe duyduğu saygı ve geleceği değiştirecek olan gençlere olan güveniyle başlayan Zeki Yurtbay Tasarım Yarışması, yarışma sürecinin başlangıcından sonuna dek her aşamasında ciddiyetle yönetilmesi hususunda gösterdiği özen, bu yarışmaya duyulan güven algısını pekiştirmektedir.


2023 yılının teması jüri tarafından “Boz Yap, Boz Yapma” olarak belirlenmiş ve “ölçüleri belli karolar kullanarak, kuralını kendin yazdığın bir oyun yaratabilir misin? Tasarımın sadece senin için değil, kullanıcı için de bir oyun haline gelebilir mi? Parçalar farklı dizildiğinde tünelin ucunda yepyeni bir tasarım belirir mi?” diye sorarak genç tasarımcıyı bir oyuna davet etmekte idi. 203 farklı üniversiteden 79 farklı ekip olmak üzere 586 öğrencinin katılımının ardından özenli bir jüri değerlendirmesi ile ödüller sahiplerini buldu.


Bu tema ile düzenlenen Zeki Yurtbay Tasarım Yarışması 10. yılını kutlarken ülkemizde bu alanda düzenlenmiş ve düzenlenmekte olan tüm yarışmalar arasında en uzun soluklu etkinlik niteliğini koruyarak sürdürülebilirliğin de başarılı bir örneğini sunmaktadır. Sanat ve tasarım eğitimini destekleyen ve öğrencileri profesyonel yaşama hazırlayan bu yarışma, gelecekte de uzun soluklu ve sürdürülebilen ilk etkinlik olarak anılacaktır.


Eğitim ile üretim arasında bir köprü oluşturan bu etkinlik, her yıl artan bir ilgi ve katılım ile güçlenerek yeni yarışmaların düzenlenmesinde de itici güç olacaktır.


Nice on yıllara “Zeki Yurtbay Seramik Karo Tasarımı Yarışması”.

 

ÖDÜL KAZANANLAR

  • 1.’lik Ödülü: Hande Tekin - İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü

  • 2.’lik Ödülü: Ece Diliüz - Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü

  • 3.’lük Ödülü: Ezgi Avcı - Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Bölümü & Melih Alkan- Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi

Eşdeğer Mansiyonlar

  • Selvihan Gülbengi Öztaş & Tuğsem Altun - Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü

  • Elçin Kara Vatansever - İstanbul Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Mimari Tasarım Bölümü

  • İrem Nur Taşkın & Eylül Civelek - Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü

 

bottom of page