top of page

ZEKİ YURTBAY YAŞAMA VEDA ETTİ

Yurtbay Şirketler Grubu’nun kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yurtbay vefat etti. Ama bu vizyoner iş insanının emanet ettiği değerler kurucusu olduğu grupta yaşatılacak.

Türkiye’nin önemli iş insanlarından biri olan Zeki Yurtbay 83 yaşında yaşamını yitirdi. Cenazesi memleketi Zonguldak, Çaycuma’da toprağa verildi. Yurtbay Şirketler Grubu’nun yaptığı açıklamada, “Zeki Yurtbay’ın bizlere emanet ettiği değerlere ve kültüre bağlı kalarak, göstermiş olduğu öncü ve vizyoner kişiliğini daima esas alacağız ve kendisini hiçbir zaman unutmayacağız” denildi.

Kısa bir süre önce Yurtbay Seramik İcra Kurulu ve SERKAP Başkanı İlter Yurtbay ile yaptığımız söyleşide “Aile şirketlerinde kurum kültürünü genellikle şirket kurucularının o günkü iş yapış şekli ve iş ahlakı hususundaki değer manzumeleri belirlemektedir ve bu, o kurumun gelecek nesillerine ışık tutmaktadır. Kurucumuz Zeki Yurtbay’dan şüphesiz çok şey öğrendik ve her geçen gün de öğrenmeye devam ediyoruz. Bizlere yaptığımız işte en iyi olmak ve aslolanın büyüklük değil itibar olduğu aşılanmıştır. İtibarlı olmanın yolu ise cemiyette sözüne güvenilen, borcuna sadık ve tevazu sahibi bir iş insanı olmaktan geçer. Bizler de bunun bilinciyle hareket etmekteyiz” demişti.

Yurtbay Şirketler Grubu kurucusu Zeki Yurtbay, ilk ticaret tecrübesini babasının manifatura mağazasında edindi. Ardından tuğladaki uzun süreli deneyiminin ilk adımları olarak, henüz 14 yaşındayken tuğla üretim girişiminin başına geçti ve 1951 yılında babasından devraldığı görevi başarıyla sürdürdü. 1955 yılında Zonguldak’ta kurulan tuğla fabrikasını, çeşitli nedenlerle birkaç kez üst üste kaybetmesine karşılık yılmadı.

1970 yılında yeni ve modern tesisler kurdu. Zeki Yurtbay’ın yatırımları Çaycuma ile sınırlı kalmadı, Delta Tuğla Fabrikası’nın önce ortağı, sonra sahibi oldu. Sonrasında ise süreç, Yurtbay Ailesi’nin köklü sanayi geçmişiyle birlikte, ekonomi dünyasında tanınması, seramik sektörüne adım atmasıyla başlamış oldu. 1995 yılında 700 bin metrekare açık ve 100 bin metrekare kapalı alanda üretim kapasitesine sahip Yurtbay Seramik Eskişehir Fabrikası kuruldu.

“Önce kalite” stratejisi ve anlayışıyla birlikte yıllar içerisinde istikrarlı ve artan üretim 25 milyon metrekare/yıl kapasite, 56 ülkeye ihracat başarısına ulaştı. Dünyanın en büyük satış zincirleri ile çalışmaya başlayan Yurtbay, yurt dışına satışlara başlayarak sektör genelinde daha yüksek iş hacmine ulaştı. “Kalitede ısrar, doğru ürün, dünya standartlarında üretim” ilkesi bu uluslararası başarının anahtarı oldu. Yurt içinde ise güvenilirliğiyle uzun yıllar süren iş birliklerine öncülük ve kuruculuk yaptı.


Hâlihazırda ürettiği projelerle dinamik yapısını yansıtan Yurtbay Seramik, Zeki Yurtbay’ın vizyonuyla doğduğu günden bugüne estetik ve doğaya saygılı çözümler üreterek, sektöre artı değer katmaya, marka imajını bir adım daha ileriye taşımaya devam ediyor.

Firmanın sosyal sorumluluk projeleri arasında yer alan ve bu yıl 8.si gerçekleştirilen Tasarım Ödülleri de Zeki Yurtbay adını taşıyor. Genç tasarımcıları teşvik etmek amacıyla gerçekleştirilen yarışma birincisinin tasarımı üretilerek, UNICERA Seramik Banyo Mutfak Fuarı’nda Yurtbay Seramik standında sergileniyor.

bottom of page