top of page

ÇAĞDAŞ VE GELENEKSEL SERAMİK ÜRETİMİ ÇALIŞTAYDA BULUŞTU

Kuşadası’nda her yıl gerçekleştirilen Mehmet Nuri Göçen Uluslararası Seramik Çalıştayı’na bu yıl Karacasulu çömlek ustaları damga vurdu. Sempozyuma katılan 30 çağdaş seramik sanatçısı geleneksel üretim yapan ustaların çağdaş işlere yönelmesine katkıda bulundu.


Doç. M. CANDAN GÜNGÖR


Mehmet Nuri Göçen Kültür, Eğitim ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen “Mehmet Nuri Göçen Uluslararası 9. Seramik Çalıştayı” Kuşadası Pine Bay Köyü’nde 22 Eylül-2 Ekim 2022 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Kuşadası Belediyesi’nin de desteklediği çalıştaya bu yıl 7 ülkeden 30 seramik sanatçısı katıldı. Küratörlüğünü Mehmet Tüzüm Kızılcan’ın yaptığı çalıştayda sanatçılar 10 gün boyunca eserlerini ortaya çıkarmak için Kuşadası’nın farklı noktalarında atölye çalışmaları yaptı. Seramik pişirim teknikleri konusunda her biri farklı teknikte uzmanlaşan sanatçılar tarafından Raku, Naked Raku, Sagar, Lüster ve Bakır Matı uygulamaları yapıldı. Sanatçılar, eserlerini farklı pişirim olanaklarıyla tamamladılar.

Bu yıl çalıştaya; Cho Kyungil, Shamai Sam Gibsh, Tania Punans, Angeliki Papadopoulou, David Jones, Kyung Hun Kong, Gregory Hamilton Miller, Jung Soon Shin, Osama Emam, Ofra Gaber Kutz, Şirin Koçak, Özbilen Gokhol, Deniz Onur Erman, Melisa Engineri, Sercan Filiz, Hasan Şahbaz, Buğra Özer, Tevfik Türen Karagözoğlu, Ümit Köyman, Kadircan Avcı, Eren Gözüyaşlı, Muhammet Emir Taşdemir, İlhan Hayhat, Emre Aydos, Erhan Mızrak, Mert Yılmaz katıldılar.


Çalıştayın katılımcıları arasında bu yıl Karacasu’dan gelen çömlekçi ustaları da vardı ve yörelerinin geleneksel formlarını ürettiler. Ustalar çömlek çekerken günümüze uygun çağdaş çalışmalara da yöneldiler. Yurt dışından gelen ve çömlekçi çarkında biçim veren sanatçılar, ustaların çağdaş işlere yönelmesine de katkıda bulundu. Bir anlamda çağdaş ve geleneksel üretim bir araya getirildi.

Sanat severler tarafından ilgiyle takip edilen çalıştayın sonunda sanatçılara teşekkür belgelerini vermek için tören düzenlendi. Törene Kuşadası Belediye Başkan Vekili Tibet Özer, Mehmet Nuri Göçen Kültür Eğitim ve Sanat Vakfı Başkanı Naile Göçen Çukurova ve sanatçılar katıldı. Naile Göçen Çukurova “Sanat, yaşamı güzelleştiren ve zenginleştiren önemli bir faaliyettir. Sanatla beraber farklı kültürlerdeki farklı olayları sorgulama ve öğrenme fırsatı buluyorsunuz. Bu akşam da aramızda dünyanın farklı ülkelerinden gelen sanatçılarımızın olması bunun en güzel örneği” derken, Kuşadası Belediye Başkanı vekili Tibet Özer de Çukurova’ya, seramik sanatına gönül verenlere ve Kuşadası’ndaki kültür ve sanat etkinliklerine sağladığı katkılar için teşekkür etti.


Kuşadası Oldtown Tanneries’te gerçekleşen kapanış töreninde Kızılcan sahneye ilk olarak Karacasulu ustaları davet etti ve “Bizim yaptığımız çalışmaların bugüne gelmesindeki en önemli faktör; geleneksel yöntemlere sahip çıkan yöresel çömlek sanatçılarıdır” dedi.


bottom of page